missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Islam

Aïd el Fitr

Feest van het Breken van de Vasten
donderdag 11 oktober 2007 door Webmaster

De Ramadan maand wordt afgesloten met het feest van het breken van de vasten (Aïd el Fitr). In de Maghreb wordt het meestal ’het kleine feest’ (Aïd es-Seghir) genoemd. In Turkije heet het ’Suikerfeest’ (Cheker Bayrame) en in West Africa luidt het ’Korité’.

Hoe bereidt men in islamitische landen dit feest voor ?

Het Aïd el Fitr feest is bij verre het populairste feest van de Islam.

Aan dit feest gaat in de nacht van 26 tot 27 Ramadan de nacht van de toekomst vooraf, Lailat al qadr : Het viert de openbaring van de Koran aan Mohammed.

Het is een “gezegende nacht”, een nacht van grote godsvrucht die de vrome moslims in de moskee met het psalmodiëren van de Korantekst doorbrengen.

Men kan in deze periode van het jaar merken dat een wind van solidariteit over de islamitische wereld waait.

- In de Maghreb, bijvoorbeeld, komen buren, verwanten en vrienden samen om de hand aan het werk te slaan bij het bakken van taarten ! Kinderen en echtgenoten doen aan de voorbereiding mee door grote schotels vol oosterse gebakjes naar de grote bakkerijen van de buurt te brengen die hun ovens bereidwillig uitlenen. De mannen moeten al de boodschappen doen (amandelen, honing, pistachebloem, enz.) en houden een oogje op de werkzaamheden terwijl ze wat partijtjes domino spelen op de stoep van de kruidenier van de buurt !

- In West Afrika, zoals in Burkina bijvoorbeeld, - waar 40 % van de bevolking moslims zijn, leven deze in vrede samen met de 20 % christenen en de 40 % mensen die hun traditionele godsdienst volgen, - zenden de moslims bij het feest van Aïd el Fitr schalen met eten aan bevriende families, christenen of andere, en deze komen hen dan begroeten om hun een “Gelukkig Feest” te wensen.

De moslim kinderen gaan die dag heel de namiddag wandelen, ze gaan op bezoek bij andere families, van om ’t even welke godsdienst, en zingen er een liedje en krijgen dan ook enkele centjes en wat snoep.

De katholieke Bisschop van ter plaatse schreef bij die gelegenheid een brief met gelukwensen en, samen met een afvaardiging, is hij die gaan overhandigen aan de Groot-Imam.

Het feest vangt aan met gemeenschappelijk gebed in de moskee al vroeg in de morgen. Dan volgt een preek van de imam.

Na de lange vastentijd is het dan de gelegenheid om in de schoot van de familie overvloediger maaltijden te bereiden, en om verwanten te gaan bezoeken en hun goede wensen aan te bieden.

Het is tevens ook het feest van de kinderen : ze dragen nieuwe kleren en ze krijgen cadeaus.

Heel het sociale leven krijgt dan echt een kleur van vreugde en plezier.

Het is tevens voor elke moslim een religieuze plicht de armen te gedenken met een aalmoes (Zakat) en voedsel.

Zie ook het artikel: "De Kalender, de Maan en de Feesten"

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 993 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License