missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burkina Faso

De vorming in het Lavigeriehuis in Ouagadougou

Nuntiuncula 657 - Juli - Augustus 2009
vrijdag 4 september 2009 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Marc De Vos sprak over de vorming in het Lavigeriehuis in Ouagadougou (eerste cyclus) tijdens de ontmoeting in Namen en op de bijeenkomst in Vogelzang (22-07-2009).

Na 13 jaar in Mali in het diocees Kayes, werd Marc in 2005 benoemd in het Lavigeriehuis in Ouagadougou.

Dit vormingshuis (eerste cyclus) telt 25 kandidaten van tussen de 20 en de 26 jaar. Enkele andere congregaties zenden hun kandidaten om bij ons, in het Lavigeriehuis, de cursussen te volgen. Sommige hiervan hebben hun eigen huis, andere vragen aan de Witte Paters hun kandidaten te huisvesten. Onlangs werd een toetreding bekomen met de universiteit van de Salesianen in Lomé. Het programma van de cursussen wordt sterk getekend door de studie van de filosofie. Het is ook erg zwaar.

Onze kandidaten hebben het moeilijk. Verder, de sessies die georganiseerd worden vullen onvoldoende de tekorten aan van het programma van de menswetenschappen. Marc geeft twee cursussen: kerkgeschiedenis en de cursus Inleiding tot het christelijk mysterie – een uitleg van het Credo. Deze tweede cursus roept heel wat vragen op en herzieningen bij de kandidaten.

Een zeker aantal van de kandidaten is sterk getekend door de religieuze praktijken verbonden met de RTA (vaudou van Benin).

Onze kandidaten komen vooral uit landelijke middens en uit families die tamelijk weinig verenigd zijn – velen van hen hebben een deel van hun familie in Ivoorkust. De grote meerderheid van hen zijn edelmoedig en ernstig. Hun beweegredenen zijn niet altijd zeer klaar, maar dat is eerder normaal in dit stadium van hun vorming.

Als besluit verzekert Marc ons dat de meeste van de jongeren in vorming een waardevolle ervaring doen voor hun leven en positief evolueren.

Marc De Vos

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 376 / 1086077

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License