missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Lutherse Kerk

Feuilles Vertes 09-09

September 2009
vrijdag 18 september 2009 door G.Verbist, mafr.

- Nieuwe secretaris van de Wereldraad der Kerken

Genève – Op 27 augustus werd de 48-jarige Olav Fykse Tveit van de lutherse Kerk in Noorwegen tot algemeen secretaris verkozen van de Wereldraad der Kerken. Die Wereldraad telt 349 protestantse, anglicaanse, orthodoxe en andere christelijke Kerken, met 560 miljoen christenen.

Tveit is doctor in de theologie. Hij is ook lid van de dialooggroep met de islam. Vanaf 1 januari 2010 treed hij in functie, in opvolging van Dr. Samuel Kobia.

(Kerknet)

- Lutherse kerken vandaag

Zij hebben als voornaamste belijdenisgrondslag de Augsburgse Confessie (1530) en Luthers catechismus.

Ze onderscheiden zich van de calvinisten (gereformeerde kerken) door de Avondmaalsleer, door een aan vormen rijkere eredienst en een vrije kerkinrichting. Zo hebben ze bisschoppen in Scandinavië en Duitsland, soms worden ze ook bestuurd door een synode, o.m. in Nederland. De grootste lutherse kerken vindt men in Scandinavië , waar ze staatskerken zijn, in Duitsland en in de USA . In Frankrijk en een aantal Oost-Europese landen vormen ze een minderheid binnen het protestantisme. In Nederland behoort ze tot de zgn. kleine kerken.

Het aantal lutheranen over de gehele wereld bedraagt ca. 73 miljoen , dit is ca. 1/3 van het totaal aantal protestanten.

In Nederland zijn ze inmiddels opgegaan in een samenwerkende koepel met de gereformeerden: “ Protestantse Kerk in Nederland “ (PKN).
In Frankrijk trachten ze ook een eenheidskoepel te vormen met de gereformeerde kerk.

(Kerkenregister - Lutherse Kerken)
Aïd el Fitr - Ramazan Bairami - SUIKERFEEST
20 september 2009


 
Bij gelegenheid van het einde van de Ramadan vieren de moslims hun feest op 20 (of 21) september. Bij deze gelegenheid richt Mgr. Guy Harpigny (van Doornik), verantwoordelijke bisschop voor de interreligieuze dialoog in ons land, zich in een brief tot de broeders en zusters in het Geloof in de ene God.

Deze brief lezen

GROEP RENCONTRE,
G.Verbist, mafr.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 281 / 1148228

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License