missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Internationale Dag van de Geweldloosheid

BREUKLIJNEN N° 27

September 2009 Speciaal nummer
dinsdag 22 september 2009 door J.V., Webmaster
Deze gebedswake is een initiatief van de Unie van Algemene Oversten, en meer bepaald van hun commissie Rechtvaardigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping.
Word - 168.5 kB
Gebedsdienst voor
de Internationale
Dag van de Geweldloosheid

Beste broeders en Zusters,

2 oktober 2009 is een belangrijke dag voor alle bewoners van ons dorp Aarde, maar in het bijzonder voor hen onder ons die zich inzetten om de Blijde Boodschap van Vrede, Rechtvaardigheid en Verzoening te beleven. Het is ook de verjaardag van de geboorte van Mahatma Gandhi, die zoveel bijdroeg tot de onafhankelijkheid van India en die overal ter wereld bewegingen voor burgerrechten en voor vrijheid inspireerde. Op 15 juni 2007 werd de Internationale dag van de Geweldloosheid gestemd door de 192 Staten van de Verenigde Naties, tijdens hun Algemene vergadering.

De zo originele en massale volksmobilisatie door Mahatma Gandhi en zijn geweldloze actie maakten een einde aan de kolonisatie van India en verstevigden de wortels van de volkssoevereiniteit en van de politieke en economische burgerrechten. Hij is boegbeeld geworden voor allen ter wereld die geloven in geweldloosheid als levenswijze en als beste middel om verdrukking te overtreffen. Voor vele christenen is geweldloosheid een evangelische manier om vrede en verzoening te bewerkstelligen. Ze beoogt niet alleen de bevrijding van de verdrukten, maar ze wil eveneens hun verdrukkers bevrijden. Zoals Martin Luther King zei: "Geweldloosheid betekent niet alleen zichtbaar fysiek geweld vermijden, maar ook het inwendig geweld van de geest."

Wij nodigen u uit het bijgevoegde gebed mee te bidden samen met alle leden van uw Instituut. Wij moedigen ook een uitgebreid gebruik aan in de parochies, scholen, colleges, universiteiten en andere apostolische werken van uw Congregatie. Zend dus dit gebed aan al uw leden en medewerkers.


Dit gebed werd samengesteld door Pater John Dear sj.[www.johndear.org] voor de Commissie JPIC van de Algemene Oversten van Religieuze Instituten te Rome (USG/UISG).

Verantwoordelijk voor compileren en opstellen: Jef Vleugels, Charles Degrouxstraat 118 – B-1040 Brussel


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 355 / 1049317

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License