missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
MZOLA (Witte Zusters)

De Witte Zusters in Mauritanië

Contact Augustus 2009
vrijdag 25 september 2009 door Sr Lucienne Fraipont (SMNDA), Webmaster

Zuster Mia Dombrecht is al enkele jaren tegenwoordig in Mauritanië. Zij stelt ons het mooie land voor waarheen zij gezonden werd.

- Mauritanië

Dit land is een land van glooiende zandheuvels en oasen met een vruchtbare valei aan de Senegal rivier. Het is gelegen in Noor Afrika tussen de woestijn en de Atlantische Oceaan op de grens van de Arabische wereld en het subsaharisch Afrika.

De vijfhonderd kilometer lange kust is van zand en slipgrond. Het land heeft ook een nationaal park met speciale fauna en flora.

- De inlandse bevolking

De inlandse bevolking is zeer verscheiden. Er zijn Arabische Mauritaniërs en andere verschillende volksstammen: Poulars, Sininkés, Wolofs en nog andere. Elke volksgroep heeft zijn eigen taal en een eigen cultuur. Er zijn talrijke vreemdelingen. De meesten komen uit Senegal en Guinée Bissau. Anderen komen uit andere Afrikaanse landen. Er zijn ook veel mensen uit Libanon, Frankrijk en Spanje. De meesten zijn Christenen. De lokale bevolking beoefent de traditionele godsdienst of de Islam.

- Het bisdom Nouakchott

Drie jaar geleden vierden we het veertigjarige bestaan van het bisdorn Nouakchott. We vinden er een heel jonge kerk. De bisschop is een Duitse Missionaris van Afrika. De priesters, religieuzen en lekenhelpers zijn buitenlanders. In ons Bisdorn vinden we dertig verschillende nationaliteiten en de twee parochies heten Nouakchott en Nouadhibou. De buitenlanders verblijven hier ornwille van hun beroep. Ze werken in ambassades, in de NGO’s of worden ze arbeidskracht ter plaatse. Zo verhelpen ze de armoede van hun eigen land.

Anderen zijn gewoon op doorreis om in te schepen in de haven van Nouakchott om naar Europa te reizen. De droom om te kunnen vertrekken laat hen niet los, hoewel ze weten dat hun leven op het spel staat. Onze Parochie en Caritasgroepen staan de mensen bij met taallessen, kookkunst, snit en informatica, zodat ze betaalbaar werk vinden ter plaatse.

- De Witte Zusters

Wij de zusters missionarissen van O.L.V. van Afrika zijn hier werkzaam sinds 32 jaar samen met drie andere zustercongregaties, Er zijn twaalf priesters in het land en 35 zusters uit tien gemeenschappen.

- Wat kan de kerk doen in deze Islamitische republiek van Mauritanië?

Onze eerste opdracht is tegenwoordig zijn in naam van Jezus, die mens geworden is en onder ons heeft gewoond.

Wij werken samen met de plaatselijke bevolking en staan ten dienste in de Bibliotheken, medische centra en in privaatscholen.

We proberen getuigenis te geven van een onbaatzuchtige liefde zoals Jezus ons het voorbeeld gaf.

Ik ben medeverantwoordelijk voor de catechese in Nouakchott. Tweehonderd kinderen en jonge volwassenen uit christelijke families volgen de onderrichten. Catechisten werken mede op vrijwillige basis. Het is meestal een voorbereiding op het doopsel, eerste communie en het vormsel. Deze vormingsmomenten. zijn ook een aanleiding tot samenspraak tussen moslimvrienden en christenen.

Ge moet wel weten de meeste families uit Guinee-Bissau komen en leven volgens de traditionele Afrikaanse godsdiensten. In deze Islamwereld zorgen wij voor een eerste evangelisatie van de families uit Guinee-Bissau.

Nu hebben we nog één gemeenschap in heel het land. Enkele jaren geleden waren er wel drie gemeenschappen. We wonen samen met vijf geprofeste zusters en één postulante. We zijn afkomstig uit vijf verschillende landen.

In dit mooie land dat Mauritanië is, trachten wij te leven als Zusters Missionarissen van OLV van Afrika en als een levende cel van de Kerk. Een zending van AANWEZIGHEID, DIALOOG en GETUIGENIS in naam van Degene die ons zendt: JEZUS CHRISTUS, de welbeminde Zoon van de VADER.
 
Mia Dombrecht

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 434 / 1148228

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Mauritanië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License