missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Wie bezit de Geest?

26 ste zondag van het jaar B
zondag 27 september 2009 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Beweren het te weten is een bekoring van alle tijden en het Evangelie van deze dag is zeker nog actueel.
Het behoren tot een religieuze groep kan soms leiden tot radicale stellingnamen om datgene te verdedigen wat in zich goed is.
De media tonen ons daarvan elke dag weer voorbeelden.

Johannes, één van de Twaalf, zei tegen Jezus: “Meester, we hebben iemand gezien die in uw naam demonen uitdreef en we hebben geprobeerd hem dat te beletten omdat hij zich niet bij ons wilde aansluiten.”
Jezus antwoordde: “Belet het hem niet. Want iemand die een wonder verricht in mijn naam kan onmogelijk het volgend moment kwaad van mij spreken. Wie niet tegen ons is, is voor ons. Ik verzeker je: wie jullie een beker water te drinken geeft omdat jullie bij Christus horen, die zal zeker beloond worden.”
Marc. 9, 38-41
Evangelie van 27 septembre 2009


 • Het toebehoren staat in dienst van de gave

  Deze tekst van Marcus toont ons iemand, die geen deel uitmaakt van de groep van de leerlingen van Jezus, en die er in slaagt een demon uit te drijven. Het probleem is dat “hij zich niet bij ons wilde aansluiten”.

  Jezus roept zijn leerlingen op uit die denkwijze van een getto, van een afgesloten groep te treden en hij toont dat het essentiële er niet zozeer in bestaat te weten of het goede uit onze gemeenschap komt, dan wel vertrouwen te stellen in God die zijn actie niet beperkt tot een bepaalde groep mensen.

  Door zijn leven, toont Jezus dat leerling zijn er op de eerste plaats in bestaat stappen te zetten op de weg van de gave van zichzelf.

 • De Geest waait waar hij wil

  De vraag is dus niet te weten wie de Geest bezit, maar wel de Geest te ontvangen die ons gegeven is en die aan elke mens van goede wil gegeven wordt.

  De genade kan men niet oppotten.

  “De Geest waait waar hij wil voor zijn levenswerk” (D. Rimaud)

volgens ‘Feu Nouveau’ Nr. 6 / 2009
Tweemaandelijks tijdschrift voor vorming in Bijbel en liturgie

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 190 / 1007369

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License