missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

« Een priester officieel in Arabië »

Relais Pères Blancs Maghreb N°008 Octobre 2009
zondag 6 december 2009 door D.F. (Vertaling), Webmaster

P. Jean Fontaine, Tunis
Ik heb mijn voorkeur uitgesproken voor de gelijkheid
eerder dan de verdraagzaamheid
en voor het respect van de verscheidenheid
eerder dan het voortdurend herhalen van de gemeenschappelijke punten.

Tot enkele jaren geleden moesten priesters die naar Saoud Arabië gaan, dit doen zonder hun functie te vermelden. Nu heeft de Unie van de Arabische radio’s en televisies me uitgenodigd om haar algemene vergadering bij te wonen die gehouden werd in Djeddah. Het ging erom, meer bepaald, deel te nemen aan een debat, dat door de televisie werd opgenomen, over de rol van de audiovisuele middelen om de gemeenschappelijke noemer van de grote godsdiensten uit te zenden.

De deelnemers aan de uitzending waren: de verantwoordelijke van de administratie van de twee moskeeën in Mekka en in Medina (een Saoudische Sjeik), de algemene secretaris van de Organisatie van het Islamcongres (Turk), de algemene secretaris van de Internationale Academie van het Islamrecht (Tunesiër), de algemene directeur van moslimzaken bij het Saoudische Ministerie van Buitenlandse Zaken en de algemene coördinator van de dialoog van de culturen in de schoot van de Europese Unie (Italiaan).

Ook al is er geen werkelijk debat geweest, heeft men me toch tweemaal het woord verleend. Ik heb de mogelijke vooruitgang getoond tussen de convivialiteit, de wederzijdse kennis, het respect voor elkaar en de liefde, en ik heb hierbij de nadruk gelegd op het feit dat alleen God de absolute is en dat alle godsdiensten ouderdomsverschijningen vertonen, dus mogelijk kunnen verdwijnen . Ik wees eveneens op de rol van de taal, en citeerde hierbij de Koran, en van de geschiedenis. Ik heb mijn voorkeur uitgesproken voor de gelijkheid eerder dan de verdraagzaamheid, en voor het respect van de verscheidenheid eerder dan het voortdurend herhalen van de gemeenschappelijke punten.

Onmiddellijk na deze televisieopname, zei de Saoudische directrice van de nationale radio dat ze nog diezelfde avond een interview van me wou hebben, in rechtstreekse uitzending en gedurende een uur. Het was een lieve, gecultiveerde en ontspannen oma, die niet aarzelde te roken.

De uitwisseling was verdeeld door twee telefonische tussenkomsten: deze van de verantwoordelijke van de uitzending die in Medina was (450 km.) en een professor in de geschiedenis die zich aan de kust van de Golf bevond. Alles is goed verlopen. In het begin, heeft ze me gevraagd in ’t kort mijn levensweg in Tunesië te schetsen. Op het einde, heeft ze gesproken van de stellingnamen van het Vaticaan. Daar werden de drie verrast door me hun te horen zeggen dat het Vaticaan een macht was zoals al de anderen en dat het geen vernieuwingen kon voorstellen tenzij onder druk van de basis.

Buiten de vertegenwoordigers van de van de officiële radio’s en televisies van de Arabische wereld, waren er ook die van private netwerken, evenals westerse observatoren. Het was de gelegenheid voor interessante conversaties. De één zaait…

Jean Fontaine
Het laatste werk van onze confrater, uitgegeven in 2009, stelt een gedetailleerd repertorium voor van wat, in de Franse of de Arabische taal, in Tunesië uitgegeven werd als roman sinds een eeuw
 

«Le Roman tunisien à 100 ans (1906-2006)»

de Jean Fontaine,

Arabesques Editions, 2009, pp 263.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 265 / 982978

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License