missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Moord op Pater Louis Blondel

Diepsloot - South Africa
dinsdag 8 december 2009 door D.F. (Vertaling), Ph. Docq, Webmaster

Maandag 7 december 2009

Het is met een grote droefheid dat ik u het overlijden moet meedelen van Pater Louis Blondel, vermoord in de pastorij van zijn parochie Diepsloot (Pretoria) in de nacht van zondag op maandag 7 december.
 

Ik vind het erg spijtig weer contact met u op te nemen met een zo negatieve nota, maar zo is het leven.

Pater Louis, Fransman van geboorte (Rijsel), was onze provinciale overste tot in juni 2009. Ik had met hem twee jaren samengeleefd te Cordis – Orange Farm. Ziehier hoe zijn dood gebeurd is.

Om 3 uur ’s morgens, in de nacht van zondag op maandag, zijn drie jonge kerels binnengekomen in de pastorij door zich tussen de veiligheidstralies van een venster te wringen. Ze hebben meteen Pater Guido (Canadees - 75 jaar) bedreigd, die wakker geworden was door het lawaai, en ze hebben zijn kamer doorzocht in de hoop geld te vinden. Ze hebben alleen 50 rands (ongeveer 4 Euro) en een gsm meegenomen. Zij hebben de sleutel van de ingangsdeur geëist. Zo hebben ze een volwassen man kunnen binnenlaten, die niet door de venstertralies was geraakt. Ze hebben gevraagd wie er nog in het huis woonde. Op dat moment heeft Pater Louis (70 jaar) de deur van zijn kamer geopend. De man is zijn kamer binnengestapt en heeft één kogel afgeschoten, wellicht in het hart van Louis. Pater Guido heeft geprofiteerd van de verwarring om weg te vluchten in de keuken en de deur af te sluiten met de frigo. Hij is dan beginnen roepen om de buren te verwittigen, die naar het huis gekomen zijn. Maar nog andere schoten hebben hen verplicht zich terug te trekken. De bandieten zijn dan weggevlucht met twee computers. Pater Guido heeft dan het levenloze lichaam van Pater Louis gevonden, badend in zijn bloed.

De maand december staat bekend als gevaarlijk, want de bandieten hebben geld nodig voor de eindejaarfeesten. De kloof tussen rijken en armen wordt nog altijd breder. De opvoeding vermindert en de ouders van de townships hebben maar weinig vat op hun kinderen. Het is de vierde katholieke priester die dit jaar vermoord wordt in Zuid Afrika.

Ik neem deel aan een conferentie op het eiland Mauritius tot 16 december, en daarna keer ik terug naar Zuid Afrika voor enkele dagen, en dan vlieg ik naar België op 20 december, om er te blijven tot eind januari. Ik zal zeker de gelegenheid hebben sommigen van jullie weer te zien.
Philippe
Blog van Philippe

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 449 / 1148228

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Zuid Afrika   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License