missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

« Herinnering is de toekomst van het verleden »

Paul Valéry.
zondag 20 december 2009 door Webmaster

De levensgeschiedenis van onze vroegere missionarissen is zo iets als de Handelingen van de Apostelen door Lucas geschreven. Zo’n levens inspireren ons om dezelfde wegen te gaan als die moedige leerlingen van Jezus. Op zijn bevel verlieten zij alles om het Blijde Nieuws over te brengen aan heel de mensheid.

Pater Henri De Langle was één onder hen.

Geboren te Antwerpen op 30 augustus 1885. Begon de filosofiestudie te Binson (FR). Eed te Carthago (Tunesië) op 28 juni 1905. Priester gewijd te Carthago op 29 juni 1911. Overleden te Boechout op 9 april 1968. Begraven te Varsenare (Brugge).
 

«Geboren Antwerpenaar, zwoer Pater De Langle zijn Gallische voorzaten nooit af, zelfs als hij latijn en duits ging leren op het klein seminarie van de Witte Paters te Haigerloch in Duitsland.»

 
Hij werd dan ook, op zijn verzoek, benoemd in Duits Oost Afrika, het huidige TANZANIA.

Hij kwam er aan op 10 augustus 1911 in het Apostolisch Vicariaat van UNYANYEMBE (ten zuiden van het Victoriameer, incluis Rwanda en Burundi). Hij begon met lesgeven op het klein seminarie van MARIA HILF (Ushirombo).

Henri is de eerste vanaf rechts.


 
In 1916 breidt de oorlog zich uit tot centraal Afrika. Henri gaat naar TABORA als leger- aalmoezenier bij de Duitsers .

  • Vermits hij een tijd lang in Duitsland had gestudeerd, sprak hij perfect Duits. Men veronderstelt dat het koloniaal gezag hem voor een Elzasser aanzag.
     
    In feite waren de talrijke elzasser Witte Paters, die in Tanganyika voor de oorlog waren benoemd, Duitsers. Want Elzas-Lotharingen was sinds 1871 door het Duitse keizerrijk geannexeerd.

Gevangen gemaakt door de Belgen bij het begin van de vijandelijkheden en herkend door zijn Belgische confraters, werd Pater DE LANGLE dan vrijwilliger aalmoezenier van de “Force Publique” envergezelde hij de troepen tot in Tabora dat hij goed kende.

Op het eind van de oorlog vestigde Pater DE LANGLE zich op de missie van NDALA , die hij met eigen geld helemaal had opgebouwd.

In 1919 werd hij overste te MSALALA-NGAYA .

In 1922 wordt die missie overgebracht naar KAHAMA-MBULU , waar hij zijn apostolaat voortdoet.

  • In Tanzania was Henri een van de pioniers die de manier van missioneren veranderde. Vroeger bekommerde men zich vooral om het werk op de missie zelf, met een of twee succursalen. Henri beoogde heel het territorium te bezetten, met er schoolkapellen te bouwen, er catechisten te vestigen en hen regelmatig te bezoeken.

Henri verlaat TANGANYIKA in 1927 en, na een kort verblijf in Maison-Carrée (Noord-Afrika), komt hij naar BELGIË terug.

Hij had talent als geldinzamelaar en hij werd een propagandist met faam …Men vertelt dat, als een weldoener zich gul getoond had, Henri altijd middel vond om zijn paraplu bij die mens te vergeten… wat hem de gelegenheid bood voor een nieuw bezoek en verse centen…

Die gaven gebruikte hij te Namur (1928-1950), te Leuven (1950-1952) en te Verviers (1952-1967).

Rond 1966 kreeg zijn geestengezondheid door sclerose een flinke deuk.

Men probeerde een hospitalisatie in Kalmthout, maar die mislukte. Zo werd het nodig hem op te nemen in een speciaal instituut te Boechout. Daar is hij overleden op 9 april 1968.

Band Nr 4/4 - 2009

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 498 / 1154678

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License