missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Jef Martens

mardi 22 décembre 2009 par J.V.


 

Gistermorgen (21/12/2009) vernamen wij het overlijden van onze confrater
 
 
Pater Jef Martens 
 
in het hospitaal van Genk, waar hij sinds verleden donderdag was opgenomen met ademhalingsmoeilijkheden.

Jozef Martens werd geboren te Beek, in de Provincie Limburg, op 6 april 1925. Hij deed zijn humaniora deels in het St-Michielscollege te Bree, deels in het kleinseminarie van St-Truiden. In 1944 trad hij binnen bij de Witte Paters in Boechout, deed vervolgens zijn noviciaat te Varsenare en studeerde theologie te Heverlee, waar hij op 24 maart 1951 door Mgr. Desmedt werd priester gewijd. Daarna volgde hij de toen opgelegde cursussen als legerdienst.

Vertrek met Sobelair op 25 maart 1952 richting Kongo, want Jef was benoemd voor het toekomstige bisdom Kasongo. Eerste post : Mingana. Nauwelijks drie maanden later wordt Jef opgevorderd voor het kleinseminarie van Mungombe, waar hij het economaat waarneemt, zogenaamde ’kleinere’ cursussen geeft (maar hij gaf toch ook wiskunde) en verantwoordelijk is voor de zang. Toen reeds typeerde een Regionaal Jef zoals wij hem hebben gekend : "Recht voor z’n raap ; kan hard zijn in zijn spreken tot de leerlingen, maar zij nemen er geen aanstoot aan, want zij kennen zijn goed hart."

Reeds van in zijn studiejaren stond Jef bekend, niet als een intellectueel, maar als een praktisch mens, met zijn twee voeten op de grond en die van aanpakken en doorzetten wist. Geen wonder dus dat hij in 1957 met de bouwwerken te Kipaka werd belast en het volgend jaar tot diocesaan econoom van Kasongo werd benoemd. Hij zal dat blijven tot in 1969. Hoeveel plannen hij heeft getekend, financieringen heeft gezocht, bouwwerven gelanceerd en gecontroleerd, vracht- en andere wagens ingevoerd, wie zal het weten ?

Tijdens de opstand van de Mulelistes, was Jef eind 1964 in Kasongo de enige confrater die nog "niet bevrijd" en dus nog in handen van de opstandelingen was, zonder communicatiemogelijkheden met de buitenwereld. Negen maanden lang. De christenen hadden hem al die tijd geholpen en hij hen. Eens bevrijd weigerde hij hen te verlaten. De missie van Kasongo had al bij al weinig geleden op materieel gebied, wat elders wel het geval was. Na een welverdiend verlof, neemt hij zijn taak als diocesaan econoom in november 1965 weer op. In 1966 moet hij voor gezondheidsredenen naar België en is dan zelfs voor enkele weken econoom in Varsenare… In september 1969 verlaat hij het bisdom Kasongo en wordt econoom van het grootseminarie van Murhesa. In augustus 1971 keert hij ziek definitief naar België terug.

Na een tijdje onderpastoor te zijn geweest te Bree (1973-1976) vestigt hij zich in onze gemeenschap van Genk. Hij zal er nog enkele maanden wegtrekken om te gaan helpen in Dongelberg. In januari 1984 wordt hij econoom benoemd in Genk en een jaar later cumuleert hij de posten van overste en econoom, tot in januari 1987, wanneer hij weer enkel het economaat beheert. Na een serieuze operatie om de effecten van Parkinson te beheersen, wordt Jef in november 2000 aalmoezenier in de verzorgingsinstelling Heiderust te Genk, taak die hij tot het einde van zijn leven vervult.

De eucharistieviering zal plaats hebben op zaterdag 26 december, om 10.30 uur, in de kerk O.L.V. van Fatima te Bret-Gelieren.

Concelebranten brengen albe en paarse stool mee. Koffietafel voorzien in de parochiezaal tegenover de kerk. Gelieve Genk tijdig te verwittigen van uw aanwezigheid.
 
De teraardebestelling zal plaats hebben in Varsenare.

Jef Vleugels
Secr. Sect.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 605 / 1086935

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License