missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°30 Breuklijnen

Décembre - December 2009
mercredi 23 décembre 2009 par J.V.

 MIGRANTS

JOURNÉE MONDIALE DU MIGRANT ET DU RÉFUGIÉ : 17 janvier 2010

Dit jaar vraagt de bisschoppelijke commissie Pro Migrantibus een speciale aandacht voor de minderjarige migranten en vluchtelingen. Denken wij daaraan die dag, de tweede zondag van de liturgische tijd ’door het jaar’.

  • Messes télévisées :
    VRT vanuit de St. Xaveriusparochie te Borgerhout.
    RTBF depuis l’église paroissiale de Chënée (Liège), où l’eucharistie sera présidée par Mgr. Jousten.

Voor deze gelegenheid schreef Mgr. Luc Van Looy, bisschop van Gent, een brief, waarin hij onder anderen zegt : "Bij deze gelegenheid van de werelddag voor de migranten en vluchtelingen kunnen we dankbaar zijn voor twee belangrijke dingen. Het eerste is de dankbaarheid om de migranten zelf die onze samenleving komen verrijken. Door hun aanwezigheid krijgen we de kans onze blik te verruimen en te begrijpen dat onze leefcondities niet de enige zijn. Voor christenen bieden ze ons een kans aan om concreet dienstbaarheid te oefenen. Zoals we dit kennen uit de evangelieverhalen en van zoveel “heilige” mensen die het ons voorgedaan hebben.

De tweede reden tot dankbaarheid is het getuigenis van vele vrijwilligers, christenen en anders gelovigen, die zich inzetten om de migranten op te vangen, in te leiden in onze cultuur, taal te leren, kansen te bieden en de levensnoodzakelijke hulp te verlenen. Christelijke naastenliefde werkt aanstekelijk en doet deugd eerst en vooral aan de dienstverlener zelf. “Er is immers meer vreugde in het geven dan in het ontvangen”.

’Kerk moet herinneren aan menselijke dimensie migratie’’

LOURDES (RKnieuws.net) - De Europese bisschoppen moeten voortdurend herinneren aan de menselijke dimensie van de migratie. Dit verklaarde Jacques Barrot, vice- voorzitter van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid, zaterdag 31 oktober in een toespraak tot de plenaire vergadering van de Franse bisschoppen in Lourdes.

De Europese bisschoppen moeten er bij hun regeringen op aandringen dat de migranten en de asielaanvragers mensen zijn, aldus Barrot. De bisschoppen moeten ook een positieve kijk op de migranten promoten, zei hij. Volgens Barrot kan de migratie bron van rijkdom zijn als ze positief bekeken wordt.

Barrot zei ook dat de asielpolitiek in Europa zeer uiteenlopend is. Hij sprak zich uit voor duidelijke asielprocedures. Op middellange termijn kan Europa gered worden door de migranten , aldus Barrot, die erop wees dat het migratievraagstuk niet op nationaal vlak kan opgelost worden.


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 719 / 918745

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License