missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
West Afrika

God is geen landbouwer…

Mamadou Cissokho
maandag 1 februari 2010 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Uitgeverij: Présence africaine, GRAD
ISBN : 2708707973
 

Dit is de uitdagende titel van een boek dat de levenweg schetst van een opmerkelijke Afrikaanse volksleider. Afkomstig uit Senegal, stelt Mamadou Cissikho, een onderwijzer die landbouwer geworden is, zich een essentiële vraag:

 

Hoe komt het en waaraan is het te wijten dat de opvoeding de Afrikaanse jongeren niet werkelijk opleidt om hun lot te verbeteren?

Zijn besluit:

God is geen landbouwer. Het is aan de mens zichzelf in handen te nemen.

Scherpzinnige Afrikaanse pedagoog, die de kracht kent van een groep die werkelijk gemotiveerd is, zet Cissikho verenigingen, overeenkomsten op weg. De lanbouwers-beweging krijgt vorm. Eerst in Senegal, daarna in heel West Afrika. Dat is de ROPPA: een netwerk van organisaties van landbouwers en telers van West Afrika.

Het netwerk is gegrondvest op waarden van respect en geweldloosheid.
De mens is inderdaad het geneesmiddel van de mens. “Als ik een zaadkorrel in mijn hand heb, dan weet ik waar ik moet zaaien” (spreekwoord in Senegal).

Voornaamste richtingen van het netwerk: prioriteiten voor de familiale landbouw met een duidelijk accent op de duurzame ontwikkeling; bevordering van lokale winstgevende prijzen door de markt te beveiligen tegen de gesubsidieerde invoer van producten.

Voor het ogenblik is de ROPPA en kracht die meetelt in West Afrika en dit tot bij de internationale instanties.
Het netwerk breidt zich uit over 15 landen die samen een bevolking van 235 miljoen inwoners tellen.

In dit verband kunnen op Internet volgende sites geraadpleegd worden:
www.roppa.info, evenals die van onze confrater Maurice Oudet, specialist in deze aangelegenheid in Burkina Fao: www.abcburkina.net

volgens "Ensemble 2009.3"

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 231 / 1077597

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Senegal   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License