missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

DE KERKPROVINCIE VAN KATANGA

Parochie Ste Bernadette
zaterdag 13 februari 2010 door Jo Deneckere , Webmaster

LUBUMBASHI (vroeger Elisabethstad) is de hoofstad van de rijke koperprovincie KATANGA. Daar was de fiere dochter van de Belgische “Generale Bankmaatschappij” : “L’Unioin Minière du Haut Katanga” (vandaag : Gécamines) werkzaam om koper, kobalt en uranium te ontginnen.

Het aartsbisdom Lubumbashi werd opgericht door de paters Benedictijnen van Zevenkerken (Loppem) en Maredsous. Monseigneur de Hemptine was er de eminente missiebisschop, in de glorietijd van de kolonie.

De Missionarissen van Afrika waren de pioniers van de missionering in Katanga, vooral rond het Tanganyikameer maar met uitzondering van de mijnstad Lubumbashi.

De beroemde terril van Gécamines: symbool van de koperstad

Ze stichtten er de bisdommen Kalemie en Moba-Kirungu met sterke persoonlijkheden als bisschoppen Victor Roelens (°Ardooie) en Urbain Morleon (°Polinckhove).

Na de onafhankelijkheid van Congo en op vraag van bisschop Kabanga gingen de witte paters, naast de Benedictijnen, de Franciskanen en de Salesianen ook werken in het bisdom Lubumbashi.

Ze kregen er de pastorale verantwoordelijkheid voor de gemeente KATUBA toevertrouwd. Sindsdien hebben ze er 9 parochies opgericht. De meeste van die parochies zijn nu in handen gegeven van de lokale kerk en clerus. De witte paters animeren er nog steeds 3 parochies.

De grootste parochie is Ste BERNADETTE waar Jo Deneckere pastoordeken was van begin 2004 tot einde 2007. Op Ste Bernadette zijn drie belangrijke projecten lopend die de bevolking en de gezinnen willen ondersteunen in hun religieus, intellectueel, medisch en sociaal leven.

Parochiekerk Ste Bernadette

PROJECTEN VAN DE PAROCHIE :

  • 2. De school Jamaa Yetu met 1.850 leerlingen van kleuterschool tot volledig middelbare school met twee afdelingen.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 637 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License