missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

OOGZIEKENHUIS Ste YVONNE

Parochie Ste Bernadette - Lubumbashi
zaterdag 13 februari 2010 door Jo Deneckere , Webmaster

Waar blinden weer kunnen zien !

Blindheid en slechtziendheid zijn verschrikkelijke kwalen, en zeker niet het minst in ontwikkelingslanden waar oogverzorging nog een luxe blijkt en enkel voor rijkere mensen toegankelijk was.

Statistieken:
In het district Lubumbashi zijn naar schatting 550.000 slechtzienden en meer dan 18.000 mensen blind waarvan 8.755 door cataract. Er zouden zo’n 1.000 blinde kinderen leven en naar schatting 2.480 slechtziend zijn.

Voor al die redenen is het paradepaard van de projecten die Jo Deneckere lanceerde heel zeker de Oogkliniek Ste Yvonne. Jaarlijks worden gemiddeld 5.000 oogpatiënten behandeld. Elk jaar ondergaan een 500 tal patiënten een cataractoperatie. Wetende dat er 8.755 mensen wachten op een operatie en er almaar bijkomen, willen we het aantal operaties verhogen.

In 2002 had onze weldoenster Dokter Vansteerteghem de bouw-werken en alle apparatuur voor de kliniek betaald. Na haar plots overlijden en het oprichten van de “Stichting Yvonne Anthoni” met haar nalatenschap vertrouwden we de verdere ontwikkeling van de kliniek toe aan een gespecialiseerd organisme : Light for the World.

Dit NGO verzorgt voortaan de uitbreidings-werken met een tweede operatiezaal en bekommert zich tevens voor het opleiden van “gemeenschapswerkers” die cataractpatiënten moeten opsporen in de omliggende parochies en dorpen. Zo werkt Ste Yvonne op zijn manier mee aan het project “Vision 2020” van de Wereldgezondheidsorganisatie die als opzet heeft dat tegen het jaar 2020 iedere Afrikaan de kans moet krijgen een oogarts te ontmoeten en oogzorg ontvangen te hebben.

Jawel voor 30 € doet Ste Yvonne blinden opnieuw zien ! En voor de armsten is de operatie gratis... dank zij de bijdragen van velen. Nu komen dagelijks cataractpatiënten naar het oogziekenhuis die al jaren blind zijn. Ze weten meestal niet dat een behandeling hen het zicht weer kan geven. Anderen denken dat ze de operatie niet kunnen betalen of hebben er angst voor.

Steunen en fiscaal attest bekomen voor giften vanaf 30 € is mogelijk!
Missio-Kontinenten, Kortrijk 000-0718676-03 met vermelding :
Projecten Jo Deneckere

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 541 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License