missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Islam

De boerka verbieden in België ?

dinsdag 16 februari 2010 door G.Verbist, mafr.

Enkele politieke partijen in België willen zo snel mogelijk een verbod op de moslima sluier boerka genaamd ( en ook de niqab?).

  • Niqab bedekt het hele lichaam, maar laat de ogen vrij. Is zwart of lichtblauw, maar kan ook van gele kleur zijn. Vooral gangbaar in Saoedi-Arabië (wahabiten). Maar vandaag ook in de kringen van salafisten en anti-westerse extremisten, zoals in de Gazastrook. Een vorm van niqab is ook gebruikelijk bij orthodoxe hindoe-vrouwen.
  • Boerka bedekt het hele lichaam en is gemaakt uit één stuk. De moslima kan alleen door een soort gaas naar de buitenwereld kijken. De boerka wordt gedragen in Afghanistan, Pakistan en Indië.

In Europa is de boerka en de niqab een zeldzaamheid.

Ziehier een statistiek:

Land aantal moslims % van totale bevolking geschatte aantal draagsters van b.& n.
Frankrijk 5,5 miljoen 9% +/- 440 b. en +/- 1500 n.
Duitsland 3 miljoen 3,60% enkele tientallen b. + n.
Spanje 1 miljoen 2,30% enkele tientallen b. + n.
Nederland 945.000 5,80% geen tien b. + n.
Italië 850.000 1,40% enkele tientallen b. + n.
BELGIË 400.000 4% geen tien boerka draagsters
Zwitserland 310.000 4,20% geen tien boerka draagsters
Denemarken 270.000 5% 3 boerka en 200 niqab
Bron: BBC.

De boerka is geen uitvinding van de profeet Mohammed. De gezichtsluier is veel ouder dan de islam. Dan droegen vooral de rijke vrouwen in het Midden-Oosten en Azië gezichtsbedekking. Hun meiden (slavinnen) mochten geen sluier of hoofddoek dragen. Dus, noch de boerka, noch de niqab zijn islamitische klederdracht, maar wel van culturele aard.

In december 2009 verklaarde de Rector van de Al-Azhar Universiteit van Kaïro dat het tribale tekens waren. Hij verbood het dragen van volledige sluier in de gebouwen van de Universiteit.

( volgens G.v.Antw. 10.02.10.)
Enkele beschouwingen van pater Samir Khalil Samir,s.j. over het dragen van boerka en niqab.

De enkele duizende moslimas die deze sluiers dragen in Europa geven een slecht beeld van hun godsdienst en ze schaden het imago van de islam. Moet de Staat daarover een wet uitvaardigen? Dat zou ongelukkig zijn. Het gaat immers over nauwelijks 0,003% van de bevolking (cijfers voor Frankrijk). Kunnen de moslims zelf dit probleem oplossen ? Op de eerste plaats is het aan de moslims zelf om dit probleem in Europa uit te klaren. Wij weten dat de grote meerderheid van hen in Europa niet akkoord is met dit soort klederdracht. Maar niemand van hen durft daarvoor publiek uitkomen, en ook niet protesteren tegen bepaalde imams. Men moet duidelijk durven zeggen dat men de islam weer moet overdenken (repenser) in het Europa van vandaag.

Er is een verschil in de islam tussen het essentiele (bidden, vasten, de anderen respecteren vooral zijn ouders, enz…) en de wijze waarop deze zaken moeten uitgevoerd worden. Dat laat toe dat een godsdienst evolueert zonder het essentiele te verliezen, zich aan te passen aan de tijd en de plaatsen waar men is. Er bestaat zoiets als de letter en de geest van de wet. De apostel Paulus schreef aan zijn Korinthiërs (2 Cor.3,6): “De letter doodt, maar de geest maakt leven”.

“ Ik ben persoonlijk overtuigd, als Arabische christen, van Arabische en christelijke cultuur, dat de islam een culturele en geestelijke rol te spelen heeft vandaag in de beschaving van de wereld… Voor mij, gelovige, denk ik dat de aanwezigheid van moslims in Europa vandaag een providentieel feit kan worden, van de Goddelijke Voorzienigheid, voor hen en voor de Europeanen, opdat ze zich beiden kunnen vernieuwen door meer gevoeligheid voor rechtvaardigheid.

Dat is de echte ijtihâd (inspanning om de wet uit te leggen) die elke gelovige en gemeenschap moet pratikeren. Indien de poort van de ijtihâd gesloten blijft, de godsdienst zou sterven. ’t Is de enige manier om de godsdienst in leven te houden.”

Pater Samir Khalil Samir, op de site "0umma.com" (8.02.10.)

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 689 / 1154775

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License