missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Nuntiuncula N°660 Januari - Februari 2010

Nieuws vanuit de Ruzizi

Jean-Michel Laurent, M.Afr.
woensdag 17 maart 2010 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Jean-Michel Laurent schrijft, op 18 december 2009, vanuit de Ruzizi (Bukavu, D.R. Kongo) aan zijn familieleden en vrienden:
 

Hij spreekt eerst over het Vormingscentrum waar hij benoemd werd. Vervolgens geeft hij nieuws over de situatie in het gebied van Bukavu.

. . .

Op 6 december, werd een parochie aangevallen en een priester werd er koudweg vermoord door de aanvallers. En maand eerder, werd een andere parochie aangevallen en een priester evenals een diaken werden er gegijzeld. Het parochiehuis werd helemaal verbrand en er blijft niets van over. Het diocees heeft 5.000 dollars moeten betalen als losgeld voor hun vrijlating.

Men hoort afgrijselijke verhalen over wat er in de dorpen gebeurd en de mensen hebben er echt genoeg van. Kongo wordt gekenmerkt door een grote leegte daar waar er een centrale regering zou moeten zijn. Onder druk van de internationale gemeenschap, werden verschillende opstandige groepen geïntegreerd in het leger maar het is niet moeilijk zich voor te stellen wat er gebeurt wanneer al dat gespuis bewapend wordt en er geen controle is. De oude verantwoordelijken van de volkenmoord in Rwanda in 1994 hebben asiel gevonden in Kongo, maar sindsdien hebben zij zich tegen de lokale bevolking gekeerd. Het leger, met de steun van militairen uit Rwanda, heeft een zuiveringsoperatie gelanceerd, Kimya 2 genoemd. Kimya betekent stilte. Wanneer er een aanval gebeurt, dan weet niemand wie de verantwoordelijke ervan is. De Rwandezen, het Kongolese leger, de troepen van Kimya 2, de opstandelingen, de vroegere interahamwe? “Gewapende personen die niet geïdentificeerd zijn” zo luidt de officiële formule dan. De bevolking is ten prooi aan gewapende bandieten die doen wat ze willen en vrijwel ongestraft blijven.

In het hospitaal, is er een jonge man die Christian heet. Hij was zopas getrouwd enkele maanden geleden. De bandieten zijn bij hem binnengevallen, hebben geld geëist. Omdat hij er niet genoeg had, hebben ze hem en kogel in de knie geschoten. Hij is daar in het hospitaal sinds enkele maanden met zijn vrouw Julienne, zijn jonge echtgenote van 19 jaar die rond Kerstdag zou moeten bevallen. Hij zal wellicht heel zijn leven gehandicapt blijven. Dat is de stijl van zinloze brutaliteit die regelmatig voorkomt in de dorpen.

Na het overlijden van de priester, zijn het de Zuster Trappistinnen van Murhesa die aangevallen werden en één onder hen, Zuster Denise, sloeg alarm. Zij schoten op haar en zij stierf aan haar verwondingen. We hebben dus twee begrafenisdiensten gehad in de kathedraal, de ene na de andere, op 9 en 10 december. Zuster Denise was gastenzuster. Zij was het die voor onze studenten van het derde jaar had gezorgd, toen zij in de abdij hun retraite deden eind oktober. De bisschop heeft moedig gesproken, maar het lijkt wel dat het een overlegde aanval was tegen de katholieke Kerk, die één van de goed georganiseerde krachten blijft in de algemene wanorde en een kracht die niet bang is de misbruiken aan te klagen.

Ja, het zijn helemaal geen goede nieuwsberichten, maar dat is de werkelijkheid van de Kerk naar dewelke is gezonden werd. Voor ons, die in de stad wonen, is er voor ’t ogenblik geen groot gevaar, want de soldaten van de Monuc zijn hier aanwezig in de stad. Eén van hun kampen bevindt zich op amper 300 meter van bij ons.

Deze brief is niet meteen vertrokken want we zijn verschillende dagen zonder Internet-verbinding gebleven. Ik heb juist de tijd gehad om enkele boodschappen te lezen die ons bereikten, en dan was er de breuk. Ik hoop dat het vanavond lukt.

Wat jullie wensen dat nog niet versleten is en duizendmaal herhaald? Mijn sabbatjaar (Bedevaart naar Sint Jakobus van Compostella) heeft me alvast één ding geleerd: de afstand afleggen die men op één dag kan doen, ’t is te zeggen dag na dag nemen. In deze tocht, is er een trouwe aanwezigheid elke dag, gedurende drie maanden. Mijn wens: dat je deze mag ontdekken, trouw elke dag in de pelgrimstocht van het leven,
Jean-Michel Laurent,
BP 333 Cyangugu,
Rwanda.
Tel: 0813 899287
jemalbinmorris@yahoo.com

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 203 / 1149063

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License