missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°33 Breuklijnen

Mars - Maart 2010
mercredi 31 mars 2010 par J.V.

 TV-KIJKERS ZOUDEN PROBLEEMLOOS DODEN

Uit een Franse documentaire blijkt dat deelnemers van een tv-quiz moeiteloos een dodelijke stroomstoot toedienen als ze daarmee het spel kunnen winnen.

Zone Xtrême : zo heet het spelprogramma waarvan een proefaflevering gedraaid wordt met een tachtigtal deelnemers. Eén speler, Jean-Paul, krijgt een minuut om 27 woorden te onthouden. Daarna neemt hij plaats in een afgesloten cabine, waar hij wordt vastgebonden in een stoel met banden rond zijn middel en rond zijn polsen. Het is een elektrische stoel.

De cabine gaat dicht en tachtig andere deelnemers komen het podium op, tot aan een tafel met een rij hendels. De deelnemers stellen een vraag aan de man in de cabine. Is het antwoord fout, dan halen ze een hendel over. Elke keer als ze dat doen, krijgt Jean-Paul een stoomstoot. Die kan oplopen van 20 tot 460 volt : elke hendel heeft zijn voltage, duidelijk zichtbaar voor de deelnemers.

Het spel begint. De vragen worden gesteld. Jean-Paul geeft vaak het verkeerde antwoord. De spelers halen de hendels over.« Auw ! Dat doet pijn ! » roept Jean-Paul vanuit zijn cabine bij 120 volt, duidelijk hoorbaar voor de deelnemers.

Maar ze worden aangemoedigd door de presentatrice. Ze moeten vooral doorgaan. « Laat je niet onder druk zetten. Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor de consequenties » zegt ze. En het spel, gaat voort.

« Haal me hier uit !! Ik wil niet meer mee spelen !! » schreeuwt Jean-Paul als een speler een schok van 280 volt toedient. Als vervolgens nog een stroomstoot van 380 volt wordt losgelaten, blijft het stil. Jean-Paul protesteert niet meer.

Het gefilmde spel werd op woensdag 17 maart uitgezonden op de Franse televisie. De filmer en journalist Christophe Nick verzon Zone Xtrême, nodige de tachtig onwetende kandidaten uit om het spel te spelen, trok een acteur aan om de rol van het slachtoffer Jean-Paul te spelen en filmde wat er gebeurde. De kandidaten dachten dat ze echt meededen aan de testaflevering van een nieuwe show. Jean-Paul hoefde, in zijn afgesloten cabine, alleen maar te doen alsof hij stroomstoten kreeg toegediend.

Het was het beruchte experiment van Stanley Milgram.

In 1963 publiceerde Stanley Milgram, psycholoog aan de universiteit van Yale, een verslag van zijn experiment. Hij had gemeten of een mens aan een superieur gehoorzaamt, ook als dat tot een groot conflict leidt met zijn geweten. Ongeveer 65 procent van de deelnemers voerde de ultieme opdracht uit : een elektrische schok van 450 volt geven aan een weerloos slachtoffer. Zogezegd omdat de wetenschappelijke doeleinden de « beul » zijn verantwoordelijkheid ontnamen.
In 2009 werd het experiment herhaald door J.M. Burger. Het resultaat was gelijklopend.

De resultaten in het Franse spel waren opmerkelijk. Van alle kandidaten besloot tachtig procent tot het uiterste te gaan : ze dienden de maximale en dodelijke stroomstoot toe. Slechts zestien kandidaten konden de druk van de presentatrice, de camera’s, het publiek en aanzwellende muziek weerstaan en stopten voortijdig.

Psycholoog Jean-Léon Beauvois begeleidde de opnames. « Ons experiment toont aan tot welke verschrikkelijke macht de televisie inmiddels verheven is. »

De Standaard, donderdag 18 maart 2010-03-28

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 767 / 944556

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License