missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°33 Breuklijnen

Mars - Maart 2010
mercredi 31 mars 2010 par J.V.

 EERBIED VOOR DE SCHEPPING - RESPECT DE LA CRÉATION

De laatste zeven dagen van de schepping

In den beginne schiep God hemel en aarde. Maar na miljoenen jaren was de mens eindelijk slim genoeg. Hij sprak : Wie heeft het over God ? Ik neem mijn toekomst zelf in de hand ! Hij voegde de daad bij het woord en zo begonnen de laatste zeven dagen van de aarde

Op de morgen van de eerste dag besloot de mens om vrij te zijn, goed, mooi en gelukkig. Niet langer als beeld van God, maar als mens op zichzelf. Omdat hij als mens toch ergens in moest geloven, geloofde hij in vrijheid, geluk, vooruitgang, planning en zekerheid. Omwille van die zekerheid had de mens de grond onder zijn voeten gevuld met wapens en atoomkoppen.

Op de tweede dag stierven de vissen in de door industrie vervuilde wateren, de vogels stierven in de door fabrieken vervuilde lucht, de konijnen stierven door de uitlaatgassen van de auto’s. De meeste dieren stierven door het vuilnis dat over de aardbodem verspreid werd, want dit vuilnis was radioactief.

Op de derde dag verdorde het gras, het mos, de bomen en de bloemen. Want de mens maakte zelf het weer en verdeelde de regen volgens nauwgezette planning. Er zat echter een kleine fout in de computer die de regen verdelen moest. Toen de fout ontdekt was, was het te laat.

Op de vierde dag gingen drie van de vier miljard mensen dood. De ene helft aan welvaarts- ziektes die door het handelen van de mens waren ontstaan, de andere helft aan armoede, omdat sommige mensen de sleutels van de graansilo’s hadden verstopt. Ze vervloekten God en bevonden hem schuldig : Hij was toch die God die hen gelukkig wenste ?
Op de vijfde dag duwden de resterende mensen op de rode knop, omdat ze zich bedreigd voelden. Vuur verspreidde zich over de aarde, de bergen vatten vlam, de zeeën verdampten, de geraamtes van gebouwen in de steden blakerden zwart. De engelen in de hemel zagen hoe de blauwe planeet langzaam rood werd, daarna vies bruin en ten slotte asgrauw. En zij onderbraken hun lied tien minuten.

Op de zesde dag ging het licht uit. Stof en as verhulden de zon, de maan en de sterren. En de laatste goederen die in bunkers waren bewaard om te overleven smolten van de hitte.

Op de zevende dag was er rust. Eindelijk. De aarde was woest en leeg, het was donker. En de geest van de mens doolde als een spook over de chaos.
In de diepte onder de aarde vertelden ze elkaar spannende verhalen over mensen die hun toekomst in eigen hand namen en een donderend gelach steeg op tot bij de engelenkoren.

Vrij vertaald naar een tekst van Jorg Zink
Overgenomen uit Vastenaktie van Cordaid 2010

International Earth Day

L’écologie n’est pas qu’une volonté de protéger notre planète, c’est une nouvelle vision du monde (Association GoodPlanet)

 22 avril : JOURNEE MONDIALE DE LA TERRE

Cet évènement a été célébré pour la première fois le 22 avril 1970. Le Jour de la Terre est aujourd’hui reconnu comme l’événement environnemental populaire le plus important au monde.

Le fondateur de cet événement est le sénateur américain Gaylord Nelson. Il encouragea les étudiants à mettre sur pied des projets de sensibilisation à l’environnement dans leurs communautés. Aujourd’hui, le Jour de la Terre est célébré, à travers le monde, par plus de 500 millions de personnes dans 184 pays.

Notre planète en danger

Le 30 mars 2005, l’Unesco publiait la première évaluation des écosystèmes pour le millénaire, un rapport accablant sur l’impact de l’homme sur la planète. Au cours des dernières années, les activités humaines ont modifié les écosystèmes pour satisfaire une demande croissante de nourriture, d’eau douce, de bois, de fibre et d’énergie...

Une dégradation irréversible aux conséquences désastreuses puisque le bien-être de l’homme est menacé d’ici à quarante ans.

Depuis 2000, le rythme de déforestation s’accélère
en Asie du Sud-Est
et le plus grand recul a été enregistré en Afrique.

 

Un terrain de golf consomme 5 000 mètres cubes d’eau
par jour en arrosage,
soit la consommation d’une ville de 12 000 habitants.


 

"Les civilisations disparaissent par suicide
et non par meurtre."
Arnold Toynbee

Compilateur/compositeur responsable : Jef Vleugels, rue Charles Degroux 118 – B-1040 Bruxelles


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 767 / 944556

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License