missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Jef Schreurs

vendredi 23 avril 2010 par J.V.
Woensdag 21 april 2010, rond 12 uur, is onze confrater
 
 
Pater Jef Schreurs



 

overleden in het ziekenhuis Virga Jesse te Hasselt.

 

Verleden vrijdag voelde hij zich niet goed en werd gehospitaliseerd.

Jef werd geboren te Hasselt op 16 mei 1922, als derde in een gezin met zeven zonen. Na drie jaar op het St-Jozefscollege te Hasselt (moderne humaniora), volgt hij twee jaar technisch onderwijs in St Jean Berchmans te Luik. Hij werkt als bediende op de koolmijn in Houthalen. In september 1943 treedt hij binnen in Boechout, in de sectie voor late roepingen waar hij Latijn moest leren. Daarna volgen Varsenare, Marienthal (1946-1948) en Heverlee, waar hij priester wordt gewijd op 8 april 1950.

Op 15 september 1950 vertrekt Jef naar Ngozi (Burundi) met Sobelair. Hij leert de taal in Murehe, wordt dan econoom gedurende enkele maanden in Muhanga en vanaf juli 1951 directeur van de scholen in Mabayi, waar hij in augustus 1952 pastoor wordt benoemd. Als Jef oppert dat hij nog te jong is om pastoor te worden, antwoordt Mgr. Martin : "Jef, je moet de mensen bezoeken en ze heel graag zien en dan zorgt de Heer voor de rest." Sindsdien hecht Jef enorm veel belang aan huisbezoeken als basis van zijn apostolaat. In oktober 1957 wordt hij stichter en pastoor van de nieuwe post Cibitoke.

Na zijn verlof in 1959 en de grote retraite in Mours, wordt Jef pastoor in Musenyi, maar niet voor lang, want in juni 1962 wordt hij naar Bujumbura geroepen, als econoom van het bisdom. Eigenschappen van Jef, die de oversten van in het begin hadden onderlijnd, komen hem daar goed van pas : zijn dynamisme en toewijding, zijn praktisch verstand en zijn gemoedelijkheid. Die functie blijft hij uitoefenen tot zijn verlof in 1966 (met, in 1967, een kwartier op privébezoek bij paus Paulus VI !). Daarna wordt hij eerst econoom en een jaar later pastoor te Ijenda. Ook daar, zoals overal waar hij werkzaam is geweest, heeft Jef veel gebouwd.

In oktober 1975 doet men opnieuw beroep op hem als algemeen econoom, deze keer voor het bisdom Ruyigi. Niet voor niets schreef een Regionaal over hem : "un financier hors pair". Daar blijft hij tot zijn verlof eind 1981, begin van een sabbatjaar. Terugblikkend op zijn werk in Burundi, zal Jef later schrijven : "Achteraf gezien vind ik dat ik maar alleen echt missionaris was in Mabayi en in Jenda, maar niet in Bujumbura en Ruyigi : van de mensen houden, ze bij hen thuis bezoeken, hun bekommernis beluisteren en dan in stilte bidden voor concrete gevallen…"

In juli 1983 wordt Jef benoemd in Thy-le-Château als econoom en medeverantwoordelijke voor de parochies van Thy en Chastrès. In januari 1986 vervoegt hij Willy Delbeke in Brussel als medeverantwoordelijke voor de parochies van St-Gillis, St-Alena, H. Bernardus, Jezus Arbeider en H. Antonius.

Daarna wordt zijn officiële benoeming "verantwoordelijke voor de Nederlandstalige pastoraal te St-Gillis (en bijhorende parochies) en medeverantwoordelijke voor de Nederlandstalige pastoraal te Vorst (met bijhorende parochies)" . Dat waren mooie jaren voor Jef. De helft van de bevolking bestaat uit ’vreemdelingen’ (104 nationaliteiten). Hij ging overal op huisbezoek, hij bezocht moslims, joden, Grieken, Turken, Marokkanen en alle anderen zonder onderscheid. "Voor mij bestaat de nieuwe evangelisatie in die huisbezoeken." Jef werd door de mensen op de handen gedragen. Op 9 april 2000 werd zijn jubileum op een prachtige wijze gevierd. Zijn vertrek naar Munsterbilzen, op 1 augustus 2001 kwam hard aan bij zijn mensen, maar Jef was aan rusten toe.

De uitvaartplechtigheid zal plaats hebben op woensdag 28 april in de Sint-Quintinuskathedraal (Vismarkt) te (3500) Hasselt om 11u30.
Concelebratie zoals gewoonlijk. Teraardebestelling te Varsenare. Koffietafel : Cultureel Centrum, Kunstlaan 5.
Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 886 / 1154760

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License