missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°34 Breuklijnen

Avril - April 2010
mercredi 28 avril 2010 par J.V., Webmaster

 EFFORTS POUR LA PAIX

- LE SOMMET DE WASHINGTON SUR LA SÉCURITE NUCLÉAIRE

Obama a obtenu le soutien des 46 autres pays qui participaient à son sommet contre le terrorisme nucléaire. Tous se sont mis d’accord pour que, d’ici quatre ans, les matières sensibles soient sécurisées.

Tous unis face à la menace terroriste... Puisque les terroristes s’intéressent de près aujourd’hui au nucléaire, restons soudés. Tel est, en substance, le message délivré par les 47 pays réunis au sommet de Washington.

« Deux décennies après la fin de la guerre froide, nous nous retrouvons face à une ironie cruelle de l’Histoire : le risque d’un affrontement nucléaire entre des pays a diminué, mais le risque d’une attaque nucléaire a augmenté. » a déclaré Barack Obama. De la matière fissile “de la taille d’une pomme” peut suffire à tuer des milliers de personnes, a-t-il rappelé. D’ici quatre ans, chacun s’est engagé à sécuriser ses matières sensibles.

Note : Herman Van Rompuy, président du Conseil européen, a, pour sa part, annoncé que l’Union européenne allait financer le renforcement d’un laboratoire de l’Agence internationale de l’énergie atomique (AIEA) pour lui permettre de repérer l’origine des matériaux radioactifs et nucléaires faisant l’objet d’un trafic illicite.

La Libre Belgique, 14/04/2010

- TEGENGAS VOOR ’JIHAD-FATWA’

Vijftien prominente moslimgeleerden weerleggen dat een middeleeuwse fatwa die populair is in kringen van islamisten, gebruikt mag worden als een grond voor terreur.

Op een tweedaagse conferentie in het Turkse Mardin hebben vijftien moslimgeleerden elke religieuze rechtvaardiging voor terreurdaden veroordeeld. De vijftien kwamen onder meer uit Saudi-Arabië, Turkije, India, Iran, Bosnië en Indonesië.

Ze bogen er zich in het bijzonder over een fatwa die in de 14de eeuw geschreven werd door de middeleeuwer Ibn Taymiyya. In zijn boek « Politieke islam, 9/11 en jihad » schrijft Sami Zemni, professor aan de Universiteit Gent, dat ’de fatwa’s van de middeleeuwse filosoof Taymiyya vanaf de jaren tachtig uitgroeiden tot een van de belangrijkste inspiratiebronnen van de islamisten’.

Cruciaal daarbij is de fatwa van Taymiyya over de stad Mardin, waarop onder meer Al-Qaeda en Osama bin Laden zich beroepen. Mardin was sinds 1261 in de handen van de Tataren, die op een wrede manier regeerden over de moslimbevolking. Toen een moslim vroeg of Mardin nu land van de islam of land van de oorlog (het deel van de wereld dat nog niet onder de islam valt, nvdr.) was, antwoordde Taymiyya dat de stad zich in een ’derde zone’ bevond, aldus Zemni : ’Wanneer moslims goed behandeld werden door de Tataren, hoefden ze niet in opstand te komen. Wanneer ze daarentegen onderdrukt werden, mochten ze in de aanval gaan.’

Lieden zoals Bin Laden vervingen in hun lezing van de fatwa de Tataren door de monarchie in Saudi-Arabië of de VS, en zagen er een grond tot de heilige oorlog in. Maar in hun slotverklaring zeggen de vijftien moslimgeleerden dat de ’Mardin-fatwa verkeerd ge-ïnterpreteerd werd en in geen enke1 geval gebruikt kan worden om terrorisme te rechtvaardigen’.

Volgens hen moet de fatwa van Taymiyya in de historische context gezien worden. ’Het is niet aan individuele moslims of een islamitische organisatie om de oorlog te verklaren of deel te nemen aan de heilige oorlog.’ Ze stellen dat de islam telkens opnieuw geïnterpreteerd moet worden, gezien de veranderende politieke omstandigheden.

De verklaring van Mardin is de meest recente poging van gematigde moslimgeleerden om de religieuze argumenten van terrorisme te ondergraven. Een maand geleden publiceerde een Pakistaanse moslimgeleerde in Londen een fatwa van 600 pagina’s tegen terrorisme.

De Standaard 2-04-2010

- AFGHANEN VERKIEZEN DIALOOG BOVEN GEWELD

De overgrote meerderheid van de Afghaanse bevolking in de provincie Kandahar (liefst 94%) wil liever onderhandelen met de extremisten van de taliban dan de regio te laten uitkammen door een militair offensief. Voor deze opiniepeiling in opdracht van het Amerikaanse leger, werden mensen ondervraagd in de delen van de provincie waar de taliban niet aan de macht zijn. Slecht nieuws voor het Amerikaanse leger dat, samen met de Navo, in juni een grootschalige actie in Kandahar plant om de moslimrebellen te verdrijven uit de steden en de dorpen, zodat de lokale besturen hun eigen macht kunnen vestigen.
Praten met de taliban staat dus nog niet meteen op het lijstje van de VS, ook al lieten de extremisten onlangs nog verstaan dat hun leider Mullah Omar bereid zou zijn tot « openhartige et eerlijke » gesprekken. Ook de Afghaanse president Hamid Karzai liet al verstaan bereid te zijn een plaatselijke vredesconferentie te organiseren waaraan de taliban zouden deelnemen.

Metro 20/04/2010

L’OTAN prête à passer le flambeau aux Afghans

L’Otan a indiqué vendredi 23 avril que le processus de transfert aux Afghans des responsabilités en matière de sécurité dans leur pays serait lancé cette année, afin d’ouvrir la voie à un retrait des alliés. Cette transition se veut irréversible. Une conférence internationale prévue à Kaboul le 20 juillet et le sommet de l’Otan de Lisbonne en novembre sont les échéances fixées par les ministres des Affaires étrangères de l’Alliance.
Les Etats-Unis ont lancé fin 2009 une nouvelle stratégie en Afghanistan visant à créer les conditions d’un retrait allié qui, selon le vœu de Barack Obama, doit débuter mi-2011.Sur le modèle de ce qui a été fait en Irak, cette stratégie repose sur un recentrage vers les actions à destination de la population afghane et sur l’envoi de 30 000 hommes supplémentaires, afin de mieux lutter contre les talibans et de former les forces de sécurité nationales.

La Libre Belgique, 24-25/04/2010

- DEFENSIEMINISTER VAN ISRAËL : « BEZETTING MOET STOPPEN »

Israël moet erkennen dat de wereld niet zal toestaan dat de Israëlische heerschappij over de Palestijnen nog decennia voortduurt, zo heeft de Israëlische defensieminister Ehud Barak op maandag 19 april gezegd. Barak zei dat naar aanleiding van de Israëlische Herdenkingsdag, de dag waarop 23.000 gesneuvelde militairen en burgerslachtoffers van terreur worden herdacht. ’De Palestijnen willen een eigen staat en er is geen andere manier, of je het nu leuk vindt of niet, dan hen hun eigen bestuur te geven." De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren echter dat de bouw van nederzettingen in Oost-Jeruzalem gerechtvaardigd is, zo meldt de krant Haaretz.

De Standaard, 20-04-2010

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 788 / 942774

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License