missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Jos Verbiest

vendredi 14 mai 2010 par J.V.
Na een langdurige ziekte is onze ex-confrater en daarna Karmeliet geworden
 
Pater Jos Verbiest


 
eergisteren, woensdag 12 mei 2010, om 11 uur overleden.

 
 
Jos Verbiest werd op 10 juli 1924 te Herentals geboren. Na zijn humaniora in het Sint-Jozefscollege te Herentals, trad hij in bij de Witte Paters te Boechout. Na het noviciaat te Varsenare en vier jaar theologie te Heverlee, werd hij daar priester gewijd op 8 april 1950. Hij heeft dus dit jaar zijn jubilee van 60 jaar priester gevierd.

Nog datzelfde jaar, op 6 december, vertrok hij naar het toenmalige Opper-Volta en werd benoemd in het Vicariaat van Bobo-Dioulasso, te Tounouma. Begin 1959 is hij gedurende enkele maanden overste te Orodara. In augustus van datzelfde jaar sticht hij Konandougou. Na de grote retraite in Villa Cavaletti in 1967 keert hij nog enkele maanden terug naar West-Afrika, benoemd in het kleinseminarie te Nasso.

Enkele maanden later wordt hij verplicht naar België terug te komen wegens serieuze gezondheidsproblemen. Vanaf 1-11-1967 verblijft hij in Heusy (belast met de weldoeners) en eindigt zijn herstelperiode met een verblijf van vijf maanden in een contemplatief klooster te Dax in Frankrijk. De roep naar een meer contemplatief leven zal hem niet meer loslaten.

Op 30 juni 1970 neemt Jos een nieuwe start en vertrekt naar het bisdom Kasongo. Hij verblijft eerst 10 jaar te Mingana, waar hij een ’cycle d’orientation’ sticht en leidt. Daarna werkt hij twee jaar te Kasongo, op het bisdom. In 1981 neemt hij een sabbatjaar. In januari 1984 is hij onderpastoor te Wamaza, in januari 1985 econoom in het heropende Kibangula en in september 1988 econoom op het kleinseminarie te Kasongo. Na een verlof in België, wordt hij in oktober 1990 onderpastoor te Sola en aalmoezenier van de Zusters Franciscanessen (Manage).

In oktober 1991, op verlof in België, neemt hij voor het eerst contact op met de Karmelieten in Kortrijk. In 1993 bekomt hij van Rome exclaustratie, doet zijn noviciaat en legt tijdelijke geloften af.

Op 14 december 1996 legt hij in Brugge (Ezelsstraat) zijn eeuwige geloften af als Karmeliet. Hij is dan 72 jaar. Jos is gelukkig. Hij verlangt, zo schreef hij aan de toenmalige provinciaal Theo Caerts, "nu verder te leven als missionaris op de knieën, zoals de kleine heilige Teresia van Lisieux, patrones van de Missies, dit gedaan heeft". En hij tekent met zijn nieuwe kloosternaam, Pater Jos van de heilige Elia.

Jos heeft de laatste jaren een lange strijd gestreden tegen kanker. Sinds januari 2009 verbleef hij in een rustoord te Gent en de laatste weken van zijn leven in het hospitaal "in gebed dagelijks verbonden met Afrika en zijn missionarissen".

De plechtige uitvaart zal plaats hebben op donderdag 20 mei in de Kerk van de Karmelieten (Burgstraat 46 – 9000 Gent), om 10u30.
Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 532 / 1149126

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License