missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°36 Breuklijnen

Juin - Juni 2010
dimanche 4 juillet 2010 par J.V.

 Zaligverklaring vakbondspriester Popieluszko

De aalmoezenier van de Poolse vakbond Solidarnosc, pater Jerzy Popieluszko, die in 1984 door de Poolse geheime dienst werd vermoord, is zondag 6 juni zalig verklaard. De plechtigheid op het Pilsudskiplein in Warschau - waar de Poolse paus Johannes Paulus II in 1979 de mis opdroeg tijdens zijn eerste pastoraal bezoek aan communistisch Polen - werd bijgewoond door nagenoeg 150.000 gelovigen.

Pater Popieluszko was begin jaren tachtig van de vorige eeuw geestelijk adviseur van de, toen nog illegale, Poolse vakbond Solidarnosc van Lech Walesa. In zijn preken leverde de aalmoezenier felle kritiek op het bewind van de communistische president Jaruzelski, die door het uitroepen van de noodtoestand een eind wilde maken aan de activiteiten van de vakbond.

Op 19 oktober 1984 werd pater Popieluszko (37) door leden van de geheime dienst met zijn chauffeur uit zijn auto gesleurd, in elkaar geslagen en vermoord. Zijn chauffeur kon ontsnappen, maar het lijk van Popieluszko werd korte tijd later in een rivier gevonden. Deze moord leidde destijds tot een nationaal en internationaal schandaal. Vier leden van de geheime dienst werden opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen van 14 tot 25 jaar.

Het zaligverklaringsproces werd in mei 2001 opgestart. Op 19 december 2009 zette paus Benedictus XVI het licht op groen voor de zaligverklaring.

De plechtigheid werd onder anderen bijgewoond door Lech Walesa, de historische leider van vakbond Solidariteit, door premier Donald Tusk en door de honderdjarige moeder van de zaligverklaarde priester.

(RKnieuws.net)

 EN BREF

- Duitse joden maken een boot met humanitaire hulp voor Gaza klaar. Het schip zal eind juli vertrekken. Het initiatief komt van het Duitse deel van de organisatie ’Europese Joden voor rechtvaardige vrede’ in het Midden-Oosten De organisatie heeft giften ingezameld voor de kinderen van Gaza : boekentassen met schoolmateriaal, speelgoed, kledij en muziekinstrumenten.

- La Commission européenne souhaite ouvrir entièrement le marché de l’UE aux produits palestiniens afin d’aider l’économie des Territoires palestiniens.

- Een Europese primeur : Pools gerecht kan chemische castratie opleggen aan zedendelinquenten. De maatregelen genieten veel publieke steun. Mensenrechtenverenigingen die protest willen aantekenen hebben weinig juridische gronden. Ook de EU kan het amendement hooguit op ethische gronden veroordelen. In Zweden, Denemarken, Zwitserland, Duitsland en Groot-Brittanië is chemische castratie toegestaan op voorwaarde dat de betrokkene akkoord gaat.

- Twee mensenrechtenorganisaties hekelen in rapporten het Amerikaans militaire beleid, waar artsen hielpen bij de verfijning van waterboarden (waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd).


Compilateur/compositeur responsable : Jef Vleugels, rue Charles Degroux 118 – B-1040 Bruxelles


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 653 / 948488

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License