missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Om ons beter te kennen

Munsterbilzen

Band April-Mei-Juni 2010
maandag 5 juli 2010 door Webmaster

Monstreblisia was waarschijnlijk het centrum van een uitgestrekt Merovingisch domein, Bilisia genoemd. Het was vroeger de bakermat van het christelijk geloof in onze contreien. Volgens de legende stichtte de Heilige Landrada omstreeks 670 een vrouwenklooster of munster (kerk van Sint-Amor genoemd) dat in de 12° eeuw evolueerde tot een adellijke stift.

Hier ontstonden geschriften die nu beschouwd worden als de oudste van onze Nederlandse literatuur. Munsterbilzen bleef tot bij het begin van de 20° eeuw een uitgesproken landbouwdorp, gelegen op de grens van Kempen en Haspengouw.

In 1895 richtten Franse kloosterzusters van Sint-Jozef uit Clermont-Ferrand in de oude abdijgebouwen een verpleeginstelling voor geesteszieken in, waar momenteel honderden patiënten worden behandeld. Toen kon men nog met de trein van Parijs naar Munsterbilzen (station gebouwd in 1863).

In 1981 bouwden ze een klooster voor de (gepensioneerde) zusters. Daar trokken in 2000 de eerste confraters in.

Zes jaar later werd het klooster overgenomen door het vzw Christelijke Woon- en Zorgcentra (Zonhoven). De paters verhuisden van beneden rechts naar boven links; daar ontstond de ‘patersgang’.

Naast het rusthuis werd een complex van 30 woon- en zorgflats opgetrokken. Daarin is Munsterbilzen (nog eens) voorloper in de regio. Het is een experiment van ‘ouderenzorg op maat’.Naarmate de veranderende behoefte, evolueert ook de aangeboden zorg en de woonfaciliteiten van de flat mee. Er is een overloop van de nieuwe bouw naar ons rusthuis. Voor de geïnteresseerden …

De bloesemtijd is weer voorbij ; die bloemetjes zijn maar van korte duur maar ze waren het voorteken van de knoppen en nadien van de appelen en de peren: de zegen van de streek.

Niet te vergelijken met de kleine communiteit van Munsterbilzen: die is altijd in bloei … met bloemen van 74 tot 95 jaar. Enkele zijn verder gaan bloeien in de Hof van Eden: Karel Bongaerts, Jules Bollen, en nu onlangs Jef Schreurs.

Om de CO²-uitstoot te verminderen deden we ook ons duitje in het zakje: verschillende auto’s werden vervangen door rolstoel en/of rollator….

Aangepaste programma’s in het huis zorgen ervoor dat er altijd haast is om te gaan rusten. Wie echter het minste rust is de oudste (Toon): in de grote tuin doet hij iedere dag, koud of warm weer, zijn aantal kilometers per fiets (niet elektrisch en zonder overbodige wielen). Rijden is voor hem gemakkelijker dan te gaan. Soms is het wel met vallen en staan. Maar dat is zo in elk mensenleven.

Ons gemeenschapsleven heeft zich discreet aangepast aan een multicultureel gezelschap waar de ‘leken’ stilaan de meerderheid zullen vormen. Twee confraters leven ‘extra muros’ van de patersgang omwille van verzorgingsvereisten. De anderen vinden zich terug in de gezamenlijke eetruimte. De dagelijkse Eucharistieviering, zonder er ons altijd rekening van te geven, is de cement van de groep. Nu en dan komen we ook samen in onze eigen living, rond een glaasje om nieuwtjes te delen en te genieten van het prachtig zicht op de wijde natuur (‘Waar in bronsgroen eikenhout…’!).

Nu op de wegen alle ‘punten’ mooi rond zijn gemaakt (vanaf de E 313, uitrit Bilzen, zijn er drie rotondes) is er geen reden meer Munsterbilzen links te laten liggen uit vrees de weg te verliezen.Ook een seintje volstaat om u te komen afhalen aan het station … nu niet meer van Munsterbilzen maar van de stad Bilzen.
Appelboomgaardstraat 8
3740 Munsterbilzen
GSM 0479 34 96 73

Bob Gaul


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 725 / 1154465

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License