missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burkina Faso

Noviciaat te Bobo-Dioulasso

Contact MZOLA (Witte Zusters)
woensdag 21 juli 2010 door Webmaster
Sinds 8 april 2009 maakt Gisela Harth (Duitse) deel uit van de groep zusters die instaan voor de vorming van de novicen; ze geeft hen cursus en ook sessies in de communiteiten van de vormingshuizen van andere instituten. Zij vertelt ons met humor hoe het gemeenschapsleven van 16 dynamische, jonge meisjes verloopt.

Dit jaar is ons huis overvol des te beter, want het gaat om het vormingshuis van franstalige novicen (Witte Zusters). Dit huis werd vroeger bewoond door een apostolische gemeenschap. Sinds 2003 zijn we hier. Vroeger was hier onze provinciale raad van West Afrika gehuisvest.

In huis zijn we met een twintigtal personen: 4 zusters en 16 novicen (een 17de novice bevindt zich nog in Tunesië waar ze haar stage beëindigt).

We zijn afkomstig van 3 continenten en 8 verschillende landen.

Het vormingsteam bestaat uit een Spaanse, een Congolese, een Canadese en een Duitse zuster die zowel binnen als buiten de communiteit hun apostolaat beoefenen.

Wat de novicen betreft vormen de Burundese de meerderheid: ze zijn met zes, de Congolese zijn met vijf, de Burkinabese met vier, een is uit Tsjaad en een Albanese.

Er is dus gelegenheid genoeg om op intercultureel gebied zich aan te passen. Het begint in de keuken. de novicen staan in voor de maaltijden bijgestaan door een zuster. Wat een ontgoocheling voor de Europese novice als ze vaststelt dat haar spiegeleieren door de Afrikaanse gezellinnen moeilijk door te slikken zijn, ook zij zelf heeft moeite de gierstbrij met glibberige saus naar binnen te werken. Beetje bij beetje went ieder zich aan de keuken, zowel aan de soep als aan de maniokblaren (sombe), brijpasta van de maniok (ugali) na een tijdje wordt alles geapprecieerd. De rupsen en eendagsvliegen zijn een specialiteit van de streek ; maar hebben minder bijval, daar tegenover vinden allen chocolade lekker.

Het cultuur verschil beperkt zich niet enkel tot de voeding, kwestie van versiering in de kapel, de een zal enorm veel bloemen plaatsen terwijl voor een ander één roos volstaat, ook voor de liturgie is er verschil, de een wil stilte, de anderen willen dansend hun vreugde uitten

Gisela Harte

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 201 / 1086077

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License