missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Harry Boonen

mardi 27 juillet 2010 par J.V.
Op zaterdag 24 juli kreeg onze confrater
 
 
Pater Harry Boonen 

een hersenbloeding. Hij was onmiddellijk in coma en zijn broer Theo waakte bij hem.
Hij overleed ’s avonds in het AZ Sint-Jan te Genk.

Harry werd geboren op 27 september 1927 te Hamont in de provincie Limburg in een diep christelijk landbouwersgezin met 10 kinderen. Vader was burgemeester. De drie eerste humaniorajaren deed hij in het Sint-Hubertuscollege te Neerpelt, de drie laatste in het Klein seminarie te Sint-Truiden. In 1946 trad hij binnen te Boechout, deed in 1948-1949 zijn noviciaat te Varsenare, gevolgd door de theologie te Heverlee, waar hij op 5 april 1953 priester werd gewijd. Zijn jongere broer Theo zou hem enkele jaren later navolgen en hun zus Rina werd Witte Zuster ; broer Jan werd priester van het bisdom Hasselt. Na zijn wijding werd Harry naar Malonne gestuurd om er een regentaat te behalen.

In april 1956 mag hij eindelijk ’naar de missies’ vertrekken. Benoemd in Burundi krijgt hij de kans eerst de taal te leren, als onderpastoor in Rusengo. Twee jaar later wordt hij leraar in de normaalschool van Rutovu. Van 1961 tot januari 1965 is hij inspecteur van de scholen van het nieuwe bisdom Bururi. Daarover schrijft zijn Regionaal : "Hij is een grote werker, kalm, methodisch, bekwaam, met z’n twee voeten op de grond. Een man met gezond verstand, een wijze raadsman." Toen alle inspecteurs Burundezen moesten zijn, verblijft hij enkele maanden in de parochie van Rumeza, maar in september 1965 wordt hij terug leraar in de normaalschool van Rutovu. In augustus 1969 wordt Harry benoemd in het Klein seminarie van Buta, waar hij blijft tot in juli 1978. Volgt een jaar parochiewerk te Makamba tot hij plotseling en zonder reden, zoals zovele andere confraters, het land wordt uitgezet.

In 1980 volgt Harry de sessie/retraite in Jeruzalem en steekt een handje toe als leraar in de middelbare school van Hamont tot hij in april 1981 in het toenmalige Zaïre wordt benoemd, een gans nieuwe start in zijn missionarisleven. Vanaf mei 1981 maakt hij zich vertrouwd met een nieuwe taal (Swahili) en een nieuwe cultuur als onderpastoor in Bagira (aartsbisdom Bukavu). In 1983 vinden we hem in Murhesa, waar hij een stage volgt voor een derde taal, het Mashi. In april 1984 wordt hij in Ciherano benoemd. In april 1989 wordt hij onderpastoor in Mubumbano, waar hij zich een tiental jaren zal inzetten. Na enkele maanden in Burhiba, volgt zijn laatste benoeming in Kongo, in Murhesa, "om de piloot – zo schrijft hij – wat gezelschap te houden en huiswacht te doen". In februari 1999 schrijft hij aan de Provinciaal van België : "Na veel aarzelen en overleg, heb ik het besluit genomen een einde te stellen aan mijn Afrikaanse loopbaan".

In april 1999 wordt Harry in België benoemd. Hij neemt zijn intrek bij zijn zus in Hamont. In september wordt hij officieel aalmoezenier benoemd van het rusthuis Sint-Jan-Berchmans te Hamont. In november 2006 vestigt hij zich in onze gemeenschap te Genk, waar zijn broer enkele maanden voordien ook toegekomen was.

De plechtige afscheidsliturgie zal plaats hebben in de Sint-Laurentiuskerk te Hamont op vrijdag 30 juli om 10.30 uur, gevolgd door de teraardebestelling te Varsenare.
Concelebratie zoals gewoonlijk. Een koffietafel is voorzien in “Abdijhof” vlak bij de Kerk.
Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 474 / 1054170

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License