missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°37 Breuklijnen

Juillet - Juli 2010
dimanche 1er août 2010 par J.V.

 LA PAUVRETÉ DANS LE MONDE

Caritas : Beloofde miljarden van G8-top ontoereikend

De komende 5 jaren zullen de 8 rijkste industrielanden (G8) 5 miljard dollar (= ruim 4 miljard euro) besteden aan gezondheids- en voedselprogramma’s voor jonge moeders en kinderen in ontwikkelingslanden. Het geld is bestemd om de sterfte van honderdduizenden zwangere vrouwen en van baby’s in het kraambed te helpen voorkomen. Dat is zaterdag 26 juni overeengekomen op de topbijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de G8 in het Canadese Huntsville.

Caritas Internationalis had vooraf de rijke landen gevraagd om dringend het probleem aan te pakken van de toenemende voedselcrisis in de wereld : « Door tientallen jaren lang economisch en landbouwkundig wanbeleid bezwijken boeren en armen onder de last. Een miljard mensen lijdt chronisch honger en één op zeven aardbewoners heeft onvoldoende voedsel om in zijn levensonderhoud te voorzien. Wij vragen méér ontwikkelingshulp, die beter besteed wordt, nl aan kleinschalige en duurzame plaatselijke projecten voor voedselproductie, in plaats van aan multinationale industriële landbouw. » Caritas roept alle rijke landen op om de komende 10 jaar samen 195 miljard dollar extra op hun begroting uit te trekken voor de arme landen, opdat deze zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering (o.m. de opwarming van de aarde en langdurige droogte) en zich op een duurzame wijze ontwikkelen.

Maar NGO’s blijven sceptisch. Ze vragen zich af of het hier wel degelijk gaat om nieuwe fondsen en niet om een verschuiving van bestaande budgetten voor ontwikkelingshulp. In elk geval is het ter beschikking gestelde bedrag van 5 miljard dollar van de G8 ontoereikend. Volgens specialisten is minimaal 30 miljard dollar vereist om de kindersterfte uit te bannen. Daarbij is het zeer de vraag of de G8-landen, in deze barre tijden van economische en financiële crisis, hun plechtige belofte ook waarmaken. In het verleden formuleerden ze al wel eens vaker dit soort toezeggingen, die vervolgens slechts ten dele werden waargemaakt.

Vijf jaar geleden, tijdens een topoverleg in het Schotse Gleneagles, beloofden de 8 meest welvarende mogendheden om 50 miljard dollar extra te investeren in ontwikkelingshulp tegen 2010. Daarvan zou de helft, 25 miljard dollar dus, naar Afrika gaan. Maar die doelstelling is lang niet bereikt. De G8-landen kwamen tot nu toe over de brug met ruwweg een derde van dat bedrag. Niet eens de helft (11 miljard) van de 25 miljard voor Afrika is ook effectief ingezameld.

« Dat is een tragisch resultaat. We geven duizenden miljarden dollars uit aan banken terwijl bankiers ervan doorgaan met tientallen miljarden dollars aan bonussen. Maar we kunnen geen 25 miljard dollar vinden voor 800 miljoen arme en stervende mensen in Afrika » commente Jeffrey Sachs, adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon.

(RKnieuws.net 02/07/2010)

Unis contre la faim et pour une recherche durable à Ouagadougou

Intensifier et diversifier les produits agricoles, renforcer les financements des instituts de recherches agricoles, impliquer les femmes et les jeunes dans le secteur agricole : telles sont certaines des principales recommandations formulées samedi 24 juillet à Ouagadougou (Burkina Faso) à la clôture de l’assemblée générale du Forum pour la recherche agricole en Afrique (Fara) et de la 5e édition de la Semaine africaine des sciences agricoles. Le président du Fara, Tiémoko Yo, s’est dit optimiste concernant la réussite des nombreux enjeux dans le domaine agricole à partir d’une bonne collaboration. « L’Afrique est le seul continent où la production agricole par habitant, au lieu d’augmenter, a diminué au cours des dernières décennies. Elle reste ce continent qui produit ce qu’il ne consomme pas et consomme ce qu’il ne produit pas », a-t-il néanmoins déploré. Les participants de la rencontre ont réaffirmé la nécessité de moderniser dans le respect de l’environnement et de développer la productivité de l’agriculture, appelée à répondre à une demande croissante. Un Cadre de dialogue entre les leaders africains et les partenaires au développement (Caadp) a été décidé afin de faire de l’agriculture « un puissant moteur de la croissance économique et de lutte contre la pauvreté, grâce à une forte croissance agricole ».

(Misna)

‘Europese Unie en Kerken moeten armoede gezamenlijk aanpakken’

De armoede vormt een uitdaging die de EU en de Kerken gezamenlijk moeten aanpakken. Dit is maandag 19 juli gezegd tijdens de ontmoeting van de leiders van de EU en religieuze vertegenwoordigers uit veertien Europese lidstaten in het Berlaymontgebouw in Brussel.

Op de agenda stond de strijd tegen armoede en uitsluiting. Het ging om de zesde ontmoeting tussen de leiders van de EU en de religieuze leiders. Het overleg werd in 2005 opgestart door José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese commissie.

De religieuze leiders hebben onder meer aangedrongen op een betere toegang tot de arbeidsmarkt. Ook hebben zij gepleit voor meer vormingsmogelijkheden.

Mgr. Van Luyn (foto), voorzitter van de commissie van bisschoppen van de Europese gemeenschap, waarschuwde de EU-leiders tegen een vorm van armoedebestrijding die zich beperkt tot technische- en administratieve maatregelen. ‘De armsten en de zwaktsten mogen niet de nieuwe slachtoffers van de economische crisis worden’, aldus de bisschop.

Tijdens het overleg is onder meer ook het woord gevoerd door kardinaal Erdö en door Faminia Giovanelli van de pauselijke Raad rechtvaardigheid en vrede.

(RKnieuws.net 21 juli 2010)

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 763 / 947734

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License