missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Iftars te Antwerpen.

donderdag 9 september 2010 door G.Verbist, mafr.

[vert]Op zaterdagavond 4 september 2010[/vert] organiseerde de Federatie van Marokkaanse Verenigingen een iftar te Borgerhout. Een honderdtal leden waren aanwezig, ook de bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny . De meeste Antwerpse moslims belijden hun godsdienst niet door elkaar met dreigende koranverzen te bestoken of te schrikken bij preken van radicale imams. Er zijn wel enkele extremisten in de Metropool, maar die worden door de meerderheid veroordeeld.

De bisschop was benieuwd wat jonge Antwerpenaars van Marokkaanse origine nog te maken hebben met hun thuisland. Ze zegden dat Marokko voor hen een vakantieland is, en dat het een bijzondere plaats heeft in hun hart. Maar thuis, dat is Antwerpen, want daar zijn ze geboren en getogen. Ze vinden het spijtig dat er vandaag meer anti religieuze gevoelens zijn dan vroeger. Dat komt wel door die aanslagen van 9/11 en van alles wat er gaande is in Irak en Afghanistan. In plaats van garagemoskeeën zouden ze wel gebruik willen maken van leegstaande kerken. Waarom ze niet mogen gebruiken voor het vrijdaggebed. Maar dat ligt zeer gevoelig. En de kwestie van de hoofddoek? De bisschop vergeleek het katholiek onderwijs met de ouderlijke woning: op weg naar school draag je de hoofddoek, maar in de klas doe je hem af, net zoals thuis. De moslimmeisjes die aanwezig waren namen er echter geen vrede mee.

[bleu marine] Conclusie van deze iftaravond [/bleu marine] : er is veel meer wat ons bindt dan wat ons scheidt.
(volgens Lex Moolenaar in GvA, 6/9/10)

[vert]Op 5 september[/vert] organiseerde de Turkse Gemeenschap van Kiel een iftar. De bisschop van Antwerpen was er ook samen met zijn vicaris voor de Interreligieuze Dialoog, kanunnik Hendrik Hoet. Het naastgelegen rusthuis van de Zusterkens der Armen was vertegenwoordigt door enkele Zusters, aalmoezenier Theo Horsten(witte pater), en een delegatie van de bewoners. Alles verliep uitstekend, en Monseigneur Johan Bonny sprak hen ook toe en wenste hen proficiat met de vastentijd. In naam van de ganse katholieke gemeenschap van België werd ook de brief van Monseigneur Harpigny overhandigd.

De Soefibroederschap van de Turken organiseerde ook een iftar op ’t Zuid (Antwerpen) op zaterdagavond 4 september en als genodigden was er een delegatie van KMS (Kerkelijk Multicultureel Samenleven) van bisdom Antwerpen: de secretaris Chris Nollet, Frans Vanden Branden en Guido Verbist(witte pater). Na het gebruikelijk breken van de vasten door een dadel op te eten en een drankje te nemen, volgde de verwelkoming, gevolgd door het gebed en het avondmaal. Daarna een toespraak van de verantwoordelijke Soefibroederschap die KMS uitnodigde om nog meer mekaar te ontmoeten. Chris Nollet bedankte voor de uitnodiging en overhandigde de brief van de bisschoppen van België. Daarna was er muziek met religieuse zang door de broeders met de witte muts.

Een dertigtal soefi’s namen er aan deel. Sinds een jaar een half komen ze er samen.

[bleu marine] Het soefisme [/bleu marine] is een mystieke traditie die zijn oorsprong heeft in de vroege Islam. De soefi’s vormen mystieke broederschappen. Zij geloven dat er verschillende stadia zijn van innerlijke nabijheid met God. Binnen het soefisme bestaan er tientallen scholen.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 369 / 1060608

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License