missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Overlijden van Mohammed Arkoun

maandag 20 september 2010 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr., Webmaster
Professor Mohammed Arkoun is overleden op 14 september in Parijs.
Hij was 82 jaar. Geboren in 1928 te Taourirt-Mimoun, een klein dorp in Kabylië (Algerije). Hij deed zijn middelbare studies bij de Witte Paters. In 1980 werd hij professor benoemd aan de Sorbonne (Parijs).

Met hem verdwijnt een groot figuur van de islamologie en een echte “overdrager” tussen de culturen. Hij voelde het christendom aan met veel empathie. De islamwereld en de westerse wereld hebben in die verkenner een onvervangbare stem verloren die hen de weg uitstippelde die men moest volgen om elkaar te begrijpen en aan te vullen in plaats van met elkaar in botsing te komen.

Volgens Arkoun, staat het opleggen van de unieke en monotone betekenis die men aan de “heilige” tekst geeft gelijk met het wijd openen van de deuren van de heftigheid, van de verdrukking en van het symbolisch geweld. [vert]“De Koran is een open tekst die door geen enkele interpretatie mag afgesloten worden op een definitieve en zogenaamd ‘orthodoxe’ manier. Integendeel, de zogenaamde islamscholen zijn ideologische bewegingen die de wil tot macht ondersteunen en legitimeren van sociale groepen die elkaar bekampen voor de hegemonie.”[/vert] [mauve fonce] (M. Akoun)[/mauve fonce]

Om de levende werkelijkheid te ondervragen met behulp van sterke cognitieve instrumenten, zegt Akou: [vert]“Het lijkt ons onmisbaar heel de complexiteit van de historische situatie die door de moslims werd beleefd op zich te nemen, evenals al de bekommernissen van het hedendaags verstand dat op zoek is naar waarheid.”[/vert] [mauve fonce](volgens Oumma.com)[/mauve fonce]

[vert]“De dood verzwelgt de mens, maar niet zijn naam. Dat God zijn woonst moge opfrissen!”[/vert]

[bleu marine]AANBEVOLEN BOEK :[/bleu marine]

 • “ABC de l’Islam
  Pour sortir des clôtures dogmatiques”
  Mohammed Arkoun
  Ed. Grancher 2007.
  Guido Verbist, mafr.

[bleu marine]Zie ook in het nederlands :[/bleu marine]

 • Islam in Discussie,
  24 vragen over de islam,
  Mohammed Arkoun
  Uitgeverij Contact, Amsterdam 1993

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 287 / 1102546

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License