missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Albert Bongaerts

jeudi 14 octobre 2010 par J.V.
Geheel onverwacht is in het AZ St-Jan te Genk onze confrater
 
 
Pater Albert Bongaerts 

op woensdag 13 oktober 2010 overleden..

Albert werd op 30 april 1931 te Bree in Limburg geboren in een kroostrijk en diep christelijk gezin. Na zijn humaniorastudies in het Sint-Michielscollege van zijn geboortestad, volgde hij het spoor van zijn twee oudere broers, Karel (+) en Jules, en trad in 1949 binnen bij de Witte Paters te Boechout. Na het noviciaat in Varsenare deed hij zijn theologische studies in Heverlee, waar hij in juli 1955 zijn eed aflegde en op 1 april 1956 priester werd gewijd.

Benoemd in het toenmalige Belgisch Kongo, vertrekt Albert op 18 april 1957 met Sobelair. Eerste benoeming in het Apostolisch Vicariaat van Boudewijnstad : professor en econoom van het Klein Seminarie te Lusaka. Na twee jaar als onderpastoor te Bulula en te Sola, wordt Albert voor missieanimatie in België benoemd, met als basis Antwerpen (1962-1966). Volgen nog twee jaar te Sola, tot Albert pastoor wordt benoemd van de parochie Saint-Albert te Kalemie, vervolgens van Kaseke en tenslotte van Christ-Roi, waar hij blijft tot 1979. Ondertussen heeft het bisdom officieel de naam ’Kalemie-Kirungu’ aangenomen. Na zijn verlof (en de sessie/grande retraite te Jeruzalem) keert Albert terug naar Kirungu, de streek rond het vroegere Baudouinville, als pastoor van Saint-Louis en verantwoordelijke van het ’Centre de Catéchèse’.

Albert werd ondertussen tot raadslid van de Regionaal verkozen. Deze taken vervult hij tot hij in februari 1986 ziek naar België moet komen en enkele overbruggingen moet ondergaan. Na zijn terugkeer naar Afrika wordt Albert pastoor van Kaseke en begint zijn tweede mandaat als raadslid van de Regio.

Op 13 oktober 1989 wordt Albert naar Bukavu geroepen om de taak van Regionaal econoom op zich te nemen. In 1994 ondergaat hij een heupoperatie, die geen succes zou blijken, wellicht omdat hij te vlug terugvertrekt. In 1996 neemt hij verlof en een sabbattijd, met de sessie voor zestigplussers in Rome en ’Disciples et Missionnaires Aujourd’hui’ te Jeruzalem. Daarna werkt hij nog een tweetal jaren in Christ-Roi te Kalemie om dan op 13 april 1999 definitief naar België terug te komen. Mission accomplie.

Benoemd als verantwoordelijke van de kleine, beginnende gemeenschap van rustende confraters te Munsterbilzen, schreef Albert : "Hier kom ik stilaan tot rust. Nooit voordien, wanneer ik op verlof kwam, was de aanpassing aan het lawaaierige en drukke leven van België zo moeizaam en zenuwslopend ! Nooit voordien was ik zo erg gestoord door de rijkdom en overvloed van onze Westerse consumptiemaatschappij… Ik stel vast dat na 5 maanden mijn leven en hart nog ginder zijn ! ’s Nachts, in mijn dromen, ben ik meestal nog ginder, op mijn parochie, met de zwarte gezichten van vrienden en kennissen, spreek en denk ik nog in het Kiswahili… Ja, Afrika laat men zomaar niet los. Ik wil het ook niet zomaar loslaten, ook niet nu ik hier ben. Missionaris van Afrika wil ik blijven, ook nu in deze laatste periode van mijn leven."

De uitvaartliturgie zal plaats hebben op woensdag 20 oktober om 10u30 in de kapel van het WZC Sint Jozef te Munsterbilzen (Appelboomgaardstraat 8 – 3740 Munsterbilzen), gevolgd door de teraardebestelling te Varsenare.
Concelebratie zoals gewoonlijk. Koffietafel voorzien in de cafetaria van het rusthuis, waar wij plaatsnemen NA de familie.
Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 484 / 1086935

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License