missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°40 Breuklijnen

Octobre-Oktober 2010
mardi 19 octobre 2010 par J.V.

 NOBELPRIJS VOOR DE VREDE

Op 8 oktober kende het Noorse Nobelcomité de vredesprijs toe aan de Chinese hoogleraar literatuur en literatuurcriticus Liu Xiaobo (54 jaar), die in 2008 het democratisch pamflet Charta 08 schreef.

Liu Xiaobo krijgt de Nobelprijs wegens zijn ’langdurige en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China’, aldus het Nobelprijscomité.

Wegens ’ondermijning van het staatsgezag’ is Liu Xiaobo in december 2009 tot elf jaar cel veroordeeld. Voordien zat de vroegere literatuurdocent al twee keer in de gevangenis. Wegens zijn rol in de in 1989 bloedig neergeslagen beweging voor democratie kreeg hij twee jaar cel. In 1996 belandde hij wegens zijn activisme voor drie jaar in een heropvoedingskamp. De voorzitter van dat Nobelcomité, de Noor Thorbjoern Jagland, verklaarde dan ook niet te weten wie de prijs op 10 december in Oslo in ontvangst zal nemen.

De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in de Noorse hoofdstad Oslo, uitgereikt. De voorzitter van dat Nobelcomité, de Noor Thorbjoern Jagland, verklaarde overigens niet te weten wie de prijs op 10 december in Oslo in ontvangst zal nemen.

« De mensen die Liu Xiaobo steunen, moedigen de misdaad aan », zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op 14 oktober. « Het toekennen van de Nobelprijs voor de vrede aan een dergelijk persoon staat gelijk aan het aanmoedigen van misdaden in China. Het betekent ook een schending van de soevereine rechtspraak in China », voegde hij eraan toe. Ondertussen hebben heel wat landen, waaronder de VS en Japan, opgeroepen tot Liu’s vrijlating.

Andere reacties :

  • « Hiermee erkent de internationale gemeenschap het groeiende koor van stemmen onder de Chinezen voor meer politieke, juridische et grondwettelijke hervormingen ».
    Dalai Lama
  • « De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu is een erkenning van de groeiende internationale consensus voor een verbetering van de mensenrechtencultuur in de hele wereld ».
    Ban Ki-Moon

Vrede en mensenrechten

Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening. Het Noorse Nobelcomité zei dat het al lange tijd de mening is toegedaan dat er een nauw verband bestaat tussen mensenrechten en vrede.

 PRIX NOBEL DE LA PAIX 2011

(zie Nederlandse versie verderop)

Comité d’appui à la candidature de François HOUTART au Prix Nobel de la paix 2011

Monsieur, Madame, Chers amis,

Inspirés par des amis altermondialistes, nous avons pris l’initiative de promouvoir la candidature de François Houtart au Prix Nobel de la paix 2011, parce que nous considérons que cette distinction signifierait une reconnaissance internationale de ses nombreux apports. Mais aussi parce que nous considérons que l’attribution d’une telle distinction, aurait une signification et un impact bien au-delà de sa personne…

Cela signifierait aussi la mise en valeur d’un large courant altermondialiste avec lequel il est profondément solidaire et qui réunit, dans le monde entier, tous ceux qui aspirent et luttent pour plus de justice, souvent au prix de leur liberté et de leur vie.

Nous vous invitons à adhérer à cette campagne via le site web :
http://www.francoishoutart.org

Aidez-nous à soutenir cette initiative en partageant ce site avec vos amis et contacts.

Cordiales salutations.
Pour le Groupe de Coordination
Léopold Havenith – Eduardo Crivisqui


Steuncomite voor de kandidatuur van Francois Houtart voor de nobelprijs voor de vrede 2011

Mevrouw, Mijnheer, Beste vrienden,

Wij hebben ons laten inspireren door andersmondialistische vrienden en hebben het initiatief genomen om François Houtart voor te stellen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de vrede 2011. Wij zijn van mening dat deze onderscheiding een internationale erkenning zou betekenen van zijn belangrijke werk. Wij denken ook dat de toekenning van deze prijs aan François Houtart een betekenis en een gevolg kan hebben die verder reiken dan zijn persoon. Voor een grote stroming van andersmondialisten waarmee François Houtart solidair is, zou dit eveneens van grote waarde zijn. Het gaat om mensen in de hele wereld die vechten voor meer rechtvaardigheid, vaak ten koste van hun vrijheid en zelfs van hun leven.

U kan de website van deze campagne bezoeken en meestemmen op
http://www.francoishoutart.org

Wij vragen uw medewerking om dit initiatief te verspreiden door het adres van die site aan uw vrienden mee te delen.

Voor de Coördinatiegroep
Léopold Havenith – Eduardo Crivisqui


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 347 / 729602

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License