missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Marc Druwé

mercredi 21 novembre 2007 par J.V.
Deze morgen, 21-11-2007, vernamen wij het overlijden van

Marc DruwéHij overleed deze nacht omstreeks 2 u 30. Sinds 17 november was hij opgenomen in Sint Lukas te Brugge. Zijn hart was echt versleten, mooi opgeleefd.

Marc Druwé werd geboren te Ninove op 29 december 1924. Hij liep kollege in Aalst bij de Jezuïeten, maar deed zijn laatste jaar in Ninove zelf. In 1944 trad hij binnen in Boechout voor de filosofie (waarvan 6 maanden in Heverlee omwille van de vliegende bommen). Na het noviciaat in Varsenare, begon hij zijn studies theologie in Heverlee, maar deed het laatste jaar in Carthago. Op 26 juni 1951 legde hij zijn eed af in Thibar, gevolgd op 28 juni door de priesterwijding in Carthago.

Op 24 september 1951 vertrok hij met SOBELAIR naar Kongo. Marc begon als vicaris in Geti, in het bisdom Bunia, waar hij tot 1959 zou blijven. Tijdens zijn verlof in 1960, volgde hij de grote retraite in Mours. Hij keerde terug naar Geti, als pastoor deze keer. 1964 was het jaar van de "Rébellion" en moesten de paters naar het nabije Oeganda vluchten. In 1966 moesten zij dat nog eens overdoen, maar toen werden zij door de autoriteiten van Oeganda doorverwezen naar België. Weldra kon Marc echter terug naar Geti.

Van 1972 tot 1974 is Marc vicaris in Bambumines. Op 1 juni 1974 wordt hij pastoor benoemd in Mongbwalu. Voor enkele maanden.

In december 1974 komt Marc definitief naar België terug. Hij is dan 49 en vervoegt de confraters die vanuit Dongelberg pastoraal werkzaam zijn in Waals Brabant. In februari 1976 wordt hij officieel benoemd als pastoor van Dongelberg. Op het grasveld achter de pastorij leerde hij de jonge Marc Wilmots, na de catecheseles, voetballen. "De ontdekking van Marc Wilmots was missionariswerk" schreef een krant. Het was ook Marc die zijn jonge pupil voorstelde aan de trainer van Jodoigne. Marc zal hem gedurende gans zijn glorierijke voetbalcarrière van dichtbij volgen.

Begin juli 1983 wordt Marc in Varsenare benoemd. Het was een hele benoeming : "Ge wordt dus benoemd te Varsenare als "socius" van de overste (nvdr. Jozef Deforce). We verwachten dat ge ook bij gelegenheid een hulp wilt zijn voor Ferdinand Grodent (nvdr. toen infirmier). En we rekenen erop dat ge op pastoraal vlak een hand zult willen toesteken op de parochie". In februari 1999 wordt Marc aalmoezenier benoemd van Avondrust, waar naast zijn pastoraal werk, zijn muzikale begaafdheid sterk wordt geapprecieerd. Hij ging ook nog in andere rusthuizen accordeon spelen en oude Vlaamse liedjes zingen. De bewoners van Avondrust en het personeel zullen hun ietwat originele aalmoezenier "’pater Marc" niet vlug vergeten.

De uitvaart zal plaats vinden op dinsdag 27 november 2007, om 10 u 30 te Varsenare in onze kapel, gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof. De confraters die verlangen te concelebreren brengen een albe en een paarse stola mee. Gelieve pater econoom van Varsenare te verwittigen van uw aanwezigheid.

Jef Vleugels, prov.secr.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 1234 / 1059574

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License