missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

HIV / aids
en de notie “immanente gerechtigheid”

Nuntiuncula Nr 665 (November-December 2010)
dinsdag 28 december 2010 door Webmaster

Mgr Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, na een bezoek in Rwanda en Congo…

Beste,

Tijdens en na mijn bezoek in Rwanda/Congo ontving ik veel mails van medewerkers, pastores of godsdienstleerkrachten om hun onbegrip en ontgoocheling uit te drukken over het verband dat Mgr Léonard legde tussen HIV/aids en de notie “immanente gerechtigheid” .

Zelf vind ik het ook moeilijk om de notie “gerechtigheid” te verbinden met enige vorm van ziekte, tegenslag of ongeluk, zelfs wanneer de betrokkene door zijn of haar levenswijze daartoe zou hebben bijgedragen. Risicogedrag bestaat; het moet kunnen genoemd en aangepakt worden. Hoewel: uitgerekend in het aids-dossier is risicogedrag niet de enige factor.

Ik kom pas terug uit Afrika en heb daar gezien hoeveel vormen van grootschalige ongerechtigheid aan HIV voorafgaan (armoede, oorlog, uitzichtloosheid, macho-cultuur, tekortschieten van de staat en gerecht, ...). Bovendien hebben velen de besmetting niet opgelopen door hun persoonlijke levensstijl (besmetting door bloedtransfusie, kinderen geboren met aids, partners die geen weet hebben van elkaars eventuele besmetting).

Bij besmetting komen ongetwijfeld schuldgevoelens naar boven, al of niet terecht. Voor wie worstelt met schuld heeft de kerk echter geen andere boodschap dan die van het evangelie . In die boodschap staan woorden als eerbied, solidariteit en barmhartigheid centraal.

Het is niet mijn bedoeling om in deze mail een uitgebreide beschouwing te maken. Het onderwerp is voldoende gekend. Inhoudelijk kan ik mij aansluiten bij het opiniestuk dat Didier Pollefeyt en Reimund Bieringer schreven in De Standaard van 19 oktober 2010.

In Rwanda en Congo heb ik meerdere gezondheidscentra en ziekenhuizen bezocht waar actief wordt gewerkt aan de preventie en de behandeling van HIV en aids. De plaatsen die ik bezocht worden financieel en medisch gesteund door Caritas of andere hulporganisaties in België.

De competentie en de gedrevenheid waarmee veel medewerkers zich daar en elders inzetten om aidspatiënten nabij te zijn en de ziekte te bestrijden, verdienen alle waardering.

Met onze steun kunnen zij daar kleine wonderen doen.

Johan Bonny
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 229 / 982130

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License