missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Islam

De MOSLIMBROEDERS

dinsdag 8 februari 2011 door G.Verbist, mafr.

De Moslimbroeders laten terug van zich horen in Egypte.

Wie zijn ze? Wat willen ze?

Opgericht in het jaar 1928 door een onderwijzer, Hasan al-Bannaa’ (1906-1949). Uiteindelijk verspreiden ze zich in het Nabije en Midden Oosten.

Hun doel: een op koran en soenna gebaseerde islamitische ordening, die zich bewijst in caritatieve en sociale instellingen.

Er vormde zich echter rond Sayyid Qoetb (1916-1966) binnen de moslimbroederschap een radicale ‘politieke islam’. Zo wordt de Eerste minister van Egypte vermoord, eind 1948. Daarop wordt Hasan al-Bannaa’ zelf aangehouden en terechtgesteld. Dat alles leidde tot een verbod van de Moslimbroeders in 1954.

Midden de jaren ’60 worden ze actief in Israël en dat geeft het ontstaan van de Hamas in 1987. Zij zullen werken met gewapende terreur aanslagen en zelfmoordterroristen. Deze worden door Saoedi-Arabië financieel gesteund. De moord op president Sadat in 1981 was het werk van een afsplitsing, de Jihad.

In 1984 worden de Moslimbroeders erkent als godsdienstige organisatie door het Egyptische regime, maar niet als politieke partij. In de jaren ’90 zal de confrerie zich tonen als een beweging die de democratie respecteert.

Bij verkiezingen zullen ze zich inschrijven in verschillende politieke partijen en alzo 20% van de parlementaire zetels bekleden

De huidige leider van de Moslimbroeders in Egypte is Mohammed Badie . Hij wil vandaag dialogeren, maar niet met Moebarak. (La Libre,4/2/11)

Zij tonen zich overal in het publiek. Hun mensen –mannen met volle baard en vrouwen waarvan men alleen hun ogen kan zien- fouilleerden de mensen bij de ingang van het Tahrirplein in Kaïro. (Le Figaro)

Vandaag is de moslimbroederschap ‘een soort middenklassebeweging geworden, die niet uit is op oorlog en chaos’. (De Standaard,5/2/11)

Ayman al-Zawahiri , nummer twee van al Qaida, zelf een Egyptenaar, veroordeeld de Moslimbroederschap van Egypte omdat ze te democratisch zijn.

De verantwoordelijken bestuderen : charia invoeren of niet? welk statuut geven aan de christenen? welke rechten voor de vrouwen? welke relaties hebben met Israël? (Le Figaro,4/2/11)

De jezuiet Samir Khalid Samir , zelf Egyptenaar (maar prof te Beyrouth,Libanon), zegt dat de islamisten de macht willen grijpen. 40% van de bevolking leeft in grote armoede en ze hebben begrepen dat ze deze mensen sociaal moeten helpen om ze alzo langs hun kant te krijgen. De pater zegt nog dat bijna 40% van de bevolking ongeletterd is. (Cath.3/2/11)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 114 / 772991

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License