missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
La Plante - Namur

Een winter niet als de andere

Nuntiuncula 666 Januari - Februari 2011
donderdag 24 februari 2011 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Die zondagen, toen onze kapel trilde volgens het ritme van het psalmgezang van het loflied van de drie jongelingen, toen baadden wij, de minder jongeren, die sommigen durfden noemen de “PPH” [1], in het welzijn en het welbehagen. Dankzij onze deugddoende gasverwarming, die nochtans niet op een smeltoven lijkt, zou niemand het vers van de psalmist durven tegenspreken…

[mauve fonce]“En gij, vuur en warmte, zegent de Heer!”.[/mauve fonce].

Voor de rest van het lied, als hij een oogje door het venster werpt, zal meer dan één zich aangegrepen voelen van te verwensen eerder dan te zegenen:

[mauve fonce]“En gij, rijm en dauw, zegent de Heer,
en gij, vorst en kou, zegent de Heer,
en gij, ijs en sneeuw, zegent de Heer!”
[/mauve fonce]

Al die koude heeft ons verhinderd naar buiten te komen gedurende lange dagen. De meest gevaarlijke hoek van ons heilig huis was ongetwijfeld die helling van enkele tientallen meters die van de steenweg van Dinant loopt tot aan onze ingangspoort, een echte Olympische piste voor de wintersporten.

Ondanks tonnen zout en het verwoede werk van Jean Lefebvre, werd het gevaar nooit helemaal overwonnen, zozeer heeft het gesneeuwd (30 cm.) en zo hard gevroren. En dan is het tapijt van sneeuwvlokken verkleind, het was de beurt aan de ijzel… Dan heeft onze verantwoordelijke het formeel en militair bevel “sub gravi” moeten geven van niet buiten te gaan, zelfs niet met het puntje van onze neus, al te gewaagd voor onze oude knoken.

Christian Deltenre was de enige onder ons die een bijzondere toelating heeft gekregen om buiten te komen. Elke dag torste hij op tegen de koude om trouw de vuilbak van de keuken te gaan ledigen op de composthoop van de tuin.

Een taxi, die urgent was opgeroepen om onze geliefde confrater Edmond op te nemen voor een medisch onderzoek in de kliniek “daar boven op de berg”, is gegrepen geweest door de hinderlaag van onze besneeuwde binnenkoer, die toen wel leek op Bastogne in de tijd van het offensief van maarschalk von Rundstedt.

Het gewicht van de sneeuw heeft heel wat schade aangericht in ons klein park, verschillende bomen zijn omgevallen, takken zijn gebogen en later gekraakt… Een lila, een appelboom, een Japanse pruimelaar, kortom, er is werk in ’t vooruitzicht voor François, onze gelegenheidstuinier…

Het bijzonderste is dat we er nog altijd zijn, de winter heeft het niet gehaald op ons!

[1PPH = passera pas l’hiver = komt de winter niet door


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 386 / 1059131

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License