missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Animatie op het strand

donderdag 29 november 2007 door Zr Cecilia Trypsteen


In het kader van de internationale samenwerking
van de stad Koksijde met de wereld.
15 juli 2007

Waarom stonden wij als missionarissen op het strand?

De naam “Dunia” betekent voor ons heel veel. Uit de taal van het Swahili wil dat zeggen “Wereld”.
De wereld was echt vertegenwoordig op het strand op 15 juli 2007 Chili met verfrissende drank. Suriname met verfijnde stoffen. Indië met meeslepende muziek en begeleidende danseressen. Een blinde Rwandees was er om beeldjes te boetseren enz.enz.

En wij ook, wie?
De Zusters Missionarissen van O.L.Vrouw van Afrika: Witte Zusters met 3: Mariette Vercruysse uit Brussel, Patricia Massart pas terug uit Bukavu en nu in Namur en Cecile Trypsteen uit Leuven. De Paters Missionarissen van Afrika: Witte Paters met 2, de gebroeders Trypsteen Godfried, Aalmoezenier in het Rusthuis “ Avondrust ” te Varsenare en Willy, hulppriester in de Maria Kapel te Oostduinkerke.

Vóór onze stand een reuzenkaart van Afrika , gemaakt met drie Michelinkaarten, 1.90m op 1.90m, ieder land omlijnd en de hoofdsteden bijgeletterd zodat iedereen iets kon bijleren over Afrika wat de aardrijkskunde betreft.
Daar naast stonden er nog acht andere panelen, met landen kaarten van Afrika, versierd met enkele zichten en opgesmukt met de foto’s van de Belgische Witte Zusters, Witte paters en Broeders, die nu nog in die Afrikaanse landen werkzaam zijn.

Veel bezoekers vonden hun interesse voor een of ander land uit Afrika omdat ze er zelf geweest zijn of omdat hun familie daar verbleef als missionaris, hulpverlener, soldaat of dokter enz. De kinderen konden de streek bekijken waar hun tante Nonneke of nonkel Pater werkzaam geweest is.

In onze ‘stand’ stonden panelen over andere landen in Afrika , waar tot op vandaag nog onze zusters en paters werken. Op de tafel stond allerlei speelgoed gemaakt door Afrikaanse kinderen, moto’s, auto’s, vliegtuigen, en zo meer, Veel mensen waren geïnteresseerd om te zien hoe de kinderen van Burkina Faso de fietsen van de renners nagemaakt hadden in bananenboomschors. Zelfs moto’s zoals die op de straten rijden, auto’s, camions en vliegtuigen van op de vlieghaven.
Zelfs Congolese poppetjes gemaakt door mindervalide kinderen uit Kinsjasa.
Ook de laatste postkaarten uit Rwanda werden verkocht, gemaakt eveneens uit gedroogde boomschors van bananenbomen.

Dit jaar was er een speciale attractie voor de kinderen.

Een zelfgemaakte puzzel over de kaart van Afrika. Een puzzel van 0.48m. op 0.37m. Het werd een puzzelwedstrijd. Wie eerst de puzzel klaar had kreeg een mooie prijs en wie verloor kreeg een troostprijs. Dat is typisch Afrikaans, want als iemand gelukkig is, wil iedereen delen in dat geluk.
Het gebeurde dat de wind ons parten speelde en de puzzel doorheen gooide, dappere kinderen herbegonnen tot de puzzel klaar was.

Wij zijn de mensen, die even met missie in contact kwamen op het strand, zeer dankbaar voor hun steun en hun interesse aan Afrika.

Onze bedoeling was documentatie geven over Afrika, mensen interesseren voor Afrika en delen met Afrika. Als Missionarissen van Afrika, Witte Zusters, Broeders en Paters, zijn we bekommerd om Afrika en het lot van alle Afrikanen.

Om halfzeven in de avond konden we opkramen, panelen en de rest van het materiaal terug opbergen. Het was een verheugende dag geweest, de zon gaf ons s’avonds om 10u. nog 28° graden warmte.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1070 / 1086077

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License