missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°45 Breuklijnen

Mars - Maart 2011
samedi 19 mars 2011 par J.V.

 KERK VERWELKOMT ADRIAENSSENS-GETUIGEN

“Wie destijds bij de commissie-Adriaenssens een getuigenis over seksueel misbruik aflegde, kan over pakweg een maand zijn in beslag genomen dossier terugkrijgen. De Antwerpse bisschop Johan Bonny verzekert dat wie daarna stappen wil doen naar de Kerk om met het verleden in het reine te komen, bij haar terecht zal kunnen”. Dat meldt het christelijk weekblad Tertio vandaag.

Het gerecht verklaarde de in beslag genomen dossiers van de commissie-Adriaenssens nietig als bewijsmateriaal in het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Maar wat moest vervolgens met die dossiers gebeuren ? Vorige week besliste het federale parket – dat het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk naar zich toetrekt – dat de melders over een maand hun dossiers in oorspronkelijke staat terug kunnen krijgen.

Wie zijn dossier ophaalt, kan beslissen geen stappen meer te ondernemen, maar wie wil laten nagaan of vervolging mogelijk is, kan zich opnieuw bij het federale parket melden. Ongetwijfeld verwachten sommigen ook nog altijd dat de kerk hen helpt met het verleden in het reine te komen. Nogal wat mensen die bij de commissie-Adriaenssens aanklopten, koesterden uitgerekend die hoop. De vraag luidt : waar kunnen zij dan terecht ?

De Antwerpse bisschop, Johan Bonny, die met zijn collega Guy Harpigny van Doornik het dossier voor de Belgische bisschoppen opvolgt, benadrukt dat de bisschoppen tevreden zijn dat de dossiers-Adriaenssens na negen maanden eindelijk gedeblokkeerd zijn. Over de precieze werkwijze van de teruggave bestaat nog onduidelijkheid, maar Bonny zegt vooral verheugd te zijn “dat de melders straks eindelijk vrij zijn de stappen te doen die ze willen”. En ja, de kerk zal iedereen welkom heten die bij haar aanklopt. “We willen slachtoffers al de zorg bieden die we hen vanuit onze eigenheid en competentie kunnen geven.”

Of er een nieuw centrum komt dat professioneel en centraal – voor alle bisdommen, religieuze orden en congregaties – die zorg opneemt, wil de bisschop nog niet kwijt. “We werken aan een nieuwe, algemene aanpak, maar wachten voor de afronding daarvan de resultaten van de parlementaire commissie seksueel misbruik af. En we willen ook nog een en ander afstemmen op de buurlanden, waar veel in beweging is.” En als de dossiers van de commissie-Adriaenssens vroeger vrijkomen, wat zeker niet denkbeeldig is ? “Dan zorgt een contactpunt in elk bisdom alvast voor degelijke opvang.”

Peter Vande Vyvere, in Tertio 16 maart 2011
 

Compilateur/compositeur responsable : Jef Vleugels, rue Charles Degroux 118 – B-1040 Bruxelles


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 860 / 949593

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License