missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burkina Faso

Studiecentrum in Bobo-Dioulasso

Denis Rabier, M.Afr.
zondag 27 maart 2011 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Om hun zending in Burkina Faso verder te zetten, hebben de Missionarissen van Afrika besloten in Bobo-Dioulasso een Studiecentrum te bouwen dat zou beantwoorden aan de noden van de jongeren van deze stad met 600.000 inwoners. Pater Denis Rabier spreekt ons over dit project.

De Missionarissen van Afrika werken in Burkina Faso sinds meer dan 100 jaar. We hebben nu bijna alle parochies van het land overgedragen aan de diocesane priesters: wijzelf hebben er maar 3 meer, één in de stad (in Ouagadougou), één in een moslimmidden en een andere in een animistisch midden.

Om ons verder te doen kennen door de jongeren, die graag Missionarissen van Afrika zouden willen worden, en om nuttig te zijn voor de jongeren van Burkina, hebben onze Provinciaal, Pater Theo Caerts en zijn Provinciale Raad een terrein gekocht in de stad Bobo-Dioulasso en zij hebben besloten er een studiecentrum op te bouwen dat eveneens een centrum voor roepingen zal zijn , en zij hebben me gevraagd in te staan voor de financiering van dat centrum.

Gesterkt door onze ervaring in Ouagadougou, waar we reeds een dergelijk centrum gebouwd hebben en waar meer dan 500 jongeren ingeschreven zijn in de bibliotheek van de school, wensen we nu de jongeren van die grote stad Bobo-Dioulasso te helpen, en tevens als missionarissen zichtbaar te blijven.

We hebben aan dat centrum de naam “BADENYA” gegeven, wat “Broederschap” betekent in de Dioula taal, die de gebruikelijke taal is in het westen van Burkina; dit centrum zou, inderdaad, willen openstaan voor iedereen: college- en lyceumstudenten, christenen en moslims (die een ruime meerderheid zijn in de stad), allen zullen ze er ontvangen worden.

Het centrum zal een bibliotheek hebben, een studiezaal of een polyvalente zaal, een zaal waar men ingeleid kan worden in de kennis van de informatica, een klaslokaal, een slaapzaal en stortbaden voor de aspiranten van de Missionarissen van Afrika die regelmatig bij ons samenkomen, een “Badenya” bureel voor mij, als verantwoordelijke van het centrum, en een ander bureel voor Oscar Nyaminane, onze Congolese confrater, die verantwoordelijk is voor de roepingenpastoraal in het gebied.

Buiten zullen er zwarte studieborden staan, toiletten en een hangar met verzegelde tafels en banken, en het geheel zal geëlektrificeerd worden, want Burkina ligt dicht bij de evenaar en het is zeer vroeg donker heel het jaar door. Zo is het niet zelden dat men jongeren ziet werken in het licht van de straatlantaarns van de stad, hetzij omdat ze thuis geen elektriciteit hebben, hetzij omdat, in het kleine gezinshuis, de televisie opstaat en dan kunnen ze niet treffelijk studeren.

In de toekomst, als de middelen het ons toestaan, voorzien we een verdieping voor een kapel, klaslokalen voor cursussen die de vorming op school aanvullen of vergaderzalen, nog een andere slaapzaal en andere stortbaden, een eetzaal en een keuken voor de aspiranten van de Missionarissen van Afrika en voor de roepingkampen.

De bibliotheek zal een referentie bibliotheek zijn met de klasboeken, boeken van Afrikaanse litteratuur en andere boeken op het programma. Ze zullen er in talrijke exemplaren zijn want, als een leraar van een klas van 100 leerlingen (wat courant is hier) een boek te lezen geeft, dan zijn het geen twee of drie exemplaren die men tot hun beschikking moet stellen. Het gemiddelde van de maandlonen (ongeveer 70 euro, voor degenen die het geluk hebben een betaald werk te hebben) laat aan een gezin, dat dikwijls vrij talrijk is, niet toe boeken te kopen. Als men weet dat er in de stad meer dan een vijftigtal lycea zijn, dan begrijpt men beter dat de bibliotheek van de Missionarissen van Afrika zeer verwacht wordt door de jongeren en de leraren.

Daarom, als u denkt dat u ons kan helpen, zendt ons dan een bericht op onderstaand E-mail anders en dan zal ik u zeggen hoe uw intentie concreet te maken.

Van harte bedankt en een goede opgang naar Pasen.

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 218 / 882976

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License