missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Jaak Seynaeve

mardi 19 avril 2011 par Webmaster
Onze confrater
 
 
Pater Jaak Seynaeve


 
is gisteren voormiddag, zondag 17 april 2011, zachtjes overleden in het Sint-Janshospitaal te Brugge, waar hij sinds 30 maart opgenomen was met hartproblemen en longoedeem.

Op 2 april ontving hij de ziekenzalving in aanwezigheid van een vijftal familieleden en meerdere confraters. Daarna zonk hij in een diepe slaap.

Jaak werd op 18 februari 1920 geboren te Hulste, een dorp niet ver van Kortrijk, in West-Vlaanderen. De eerste twee jaren van de Grieks-Latijnse humaniora volgde hij in Veurne, de laatste vier in het St-Amandscollege te Kortrijk, waar hij zeer actief was in de KSA.

In september 1937 trad hij op zeventienjarige leeftijd binnen te Boechout. Na het noviciaat te Varsenare, deed Jaak zijn theologie te Heverlee van 1940 tot 1944, waar hij onder anderen de schola leidde.

Hij werd priester gewijd te Heverlee, op 10 april 1944 door Mgr. Carton de Wiart. Van oktober 1944 tot juli 1948 studeert Jaak aan Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit van Leuven, waar hij in juni 1949 glansrijk zijn doctorstitel behaalt. In 1948 behaalde hij ook nog een graduaat in Oxford.

In juni 1948 wordt Jaak professor benoemd in het scholasticaat van Heverlee (dogma en Heilige Schrift). Ondertussen blijft hij zijn theologische vorming verder uitbouwen : in 1953 wordt hij magister in de theologie, met als thesis "Newman’s doctrine on Holy Scripture". Dit werk van 550 bladzijden verdedigde hij in vier talen. Het werd in boekvorm uitgegeven door Basil Blackwell te Oxford en is nog steeds een standaardwerk over Newman. Jaak was de 200ste magister in de wereld sinds de Franse revolutie.

Op 9 augustus 1955 vertrekt Jaak naar Rwanda, waar hij professor van dogma is benoemd op het Groot seminarie van Nyakibanda. Na een jaar vraagt de Sociëteit hem alle Groot seminaries waar de Witte Paters bij betrokken zijn te bezoeken. Na deze rondreis van een jaar wordt hij benoemd in Rome als supervisor van de theologische studies in onze Sociëteit. Die taak vervult hij van juni 1957 tot februari 1958.

In februari 1958 staat hij mee aan de wieg van de Universiteit van Kinshasa (Lovanium - Kimwenza). Jaak speelde een grote rol in de uitbouw van de theologische faculteit. Na de nationalisatie helpt hij mee de Faculteiten Filosofie en Theologie van Kinshasa-Limete op te richten. Van 1960 tot 1974 is hij directeur van alle priesterstudenten van de Universiteit. Alles samen gaf hij les aan 1300 priesters, waarvan 26 bisschop zullen worden. Velen kwamen bij hem op geestelijke leiding of vroegen hem om raad. Doorheen zijn lessen en publicaties van artikels in verschillende tijdschriften (bij voorbeeld in de Revue Africaine de Théologie) ontpopt Jaak zich meer en meer als een specialist van het Johannesevangelie. Zijn belezenheid en zijn geheugen waren fenomenaal. Zijn pastorale activiteit beperkte zich evenwel niet tot de universiteit. Hij was medewerker voor de vorming van de ’bakambi’ en kon zich in zijn conferenties en recollecties wonderwel aanpassen aan hun niveau. Hij was pastoraal geëngageerd in de parochie van Sainte Christine, geleid door een mokambi. Hij was een bekende figuur op de campus en in de wijde omgeving. In 1985 wordt hij ’emeritus’. Hij is dan 65. Zijn afscheid was een groot feest van verbroedering, waar Jaak zowel ministers als nachtwakers en arme mensen had uitgenodigd.

"Voor de eerste keer sinds 28 jaar prijkt mijn naam op de lijst van de benoemingen en normaal, met Gods genade, start ik begin januari 1986 op het Missionary Institute London M.I.L.). Mijn emeritaat alhier wordt dus geen synoniem van inactiviteit en werkloosheid." schijft hij vanuit Limete-Kinshasa op 14 juli 1985. Hij geeft daar les tot het einde van het schooljaar 1990.

In 1949 had Jaak een eerste bezoek gebracht aan Baton Rouge, op uitnodiging van Dr. John Melton, lid van de Eerste Presbyteraanse Kerk, waarmee hij het jaar tevoren in Oxford bevriend was geraakt. Na een verkennend bezoek in augustus 1990 aan de Louisiana State University te Baton Rouge, vertrekt Jaak in juli 1991 voor goed naar de States, als lector aan bovengenoemde universiteit. Ook daar zal hij een enorme activiteit ontwikkelen, niet alleen als lector op de staatsuniversiteit, maar ook als medestichter van het Religious Studies Program dat oecumenisme op wetenschappelijk basis wil promoten. Hij was tevens actief in verschillende parochies. Een greep uit een publieke conferentiereeks tijdens zijn laatste jaar in Baton Rouge : "Is het evangelie van Johannes een dissident evangelie ?" – "Hoe werd het evangelie van Johannes ’geboren’ ?" – "Het gebed in het Johannesevangelie". Zijn vele Amerikaanse vrienden die hem de laatste jaren kwamen bezoeken getuigen van Jaaks diepe invloed.

In januari 2007 nam Jaak zijn intrek in het ’kasteel’ van Varsenare. Hij bleef er de steeds welgemutste confrater, aangenaam in omgang, erudiet en toch bescheiden, op de hoogte van alles, van sport tot politiek, aangenaam causeur… Zijn heengaan kwam onverwacht, zijn ziekte was kort en zonder lijden – danken wij de Heer – maar de confraters van Varsenare zullen hem missen.

  De uitvaartliturgie zal plaats vinden op (Paas)maandag 25 april 2011, om 10 u 30 te Varsenare in onze kapel, gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof.  

De confraters die verlangen te concelebreren brengen een albe en een witte stola mee. Gelieve pater econoom van Varsenare te verwittigen van uw aanwezigheid.

 
J.V.
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 575 / 1154613

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License