missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Boek

Wegen tot ontmoeting

Nuntiuncula 667 Maart - April 2011
zaterdag 30 april 2011 door G.Verbist, mafr.
 
Wegen tot ontmoeting


 
Auteur : Toon van Bijnen
 

Uitg . Halewijn, Antwerpen, 2011,
80 blz. 12,50€

In de WEEK van de RELIGIES te Antwerpen (3-10 april) werd dit boek voorgesteld in bijzijn van zijn auteur, Toon van Bijnen, Missionaris van Steyl (SVD). Hij is al tientallen jaren begaan met niet-christelijke culturen en religies. Hij is een gekend redacteur in vele tijdschriften. Hij is nu 87 jaar, maar nog steeds een alert man, en aalmoezenier van het Rustoord “O.L.Vrouw van Antwerpen” in de Pieter van Hobokenstraat.

Als lid van diverse commissies Rechtvaardigheid en Vrede was hij gevoelig voor vredesvraagstukken. Al deze ervaringen combineert hij in dit boek, dat een oproep wil zijn om te werken aan echte godsdienstvrede, en dat daartoe heel concrete, navolgbare voorbeelden en modellen aanreikt.

Het eerste deel is meer een overlopen van wat er reeds gebeurde aan dialoog en ontmoetingen, vooral sinds het Concilie Vaticaan II. Vanaf pagina 45 spreekt hij over wegen van ontmoeting in onszelf en worden verschillende huidige werkelijkheden beschreven.o.a. in Afrika, waar 250 miljoen Afrikanen die christen zijn, nog steeds leven volgens de Afrikaanse tradities met haar praktijken. Op pagina 58 citeert hij overvloedig de theoloog Claude Geffré die een escatologische visie heeft op het heil, steeds met Christus als de enige middelaar. “De Heilige Geest zal u tot de kennis van de volle waarheid brengen” (volgens het evangelie van Sint Jan).

Het nawoord van dit boek is van de hand van Rik Hoet, bisschoppelijk vicaris voor de interreligieuze dialoog in het bisdom Antwerpen.

Dit boek, dat heel gemakkelijk leest, is helemaal in de lijn van ons laatste kapittel.

Guido Verbist, mafr
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 83 / 757613

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License