missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°47 Breuklijnen

Mai - Mei 2011
jeudi 19 mai 2011 par J.V.
Een kom soep

Een waar gebeurd verhaal in een Zwitsers zelfbedienings-restaurant.

Een bejaarde dame gaat aan een tafeltje zitten met een dampende kom soep op haar dienblad. Dan merkt ze dat ze vergeten is een lepel mee te nemen en gaat er een halen. Maar wat een verrassing als ze terugkomt : er zit een zwarte man op haar plaats ! Hij lepelt met plezier de soep naar binnen. « Wat een lef ! », denkt de dame. « Hij ziet er best vriendelijk uit, maar ik ga me toch niet laten doen. » Ze gaat tegenover hem zitten en trekt de kom met soep naar zich toe. Ze stopt haar lepel erin en begint te eten. De zwarte man trekt de kom met soep weer een beetje dichter naar zich toe, zodat de soep nu in het midden tussen hen beiden staat. Zwijgend eten ze allebei van de soep. Daarna staat de zwarte recht, doet teken dat de dame moet blijven zitten, en haalt een grote portie frieten met twee vorken. De dame glimlacht en samen verorberen ze de frieten. Dan zegt de zwarte ’dank u weI’ en gaat weg. Ook de dame wil verdergaan. Ze reikt naar haar handtas die ze aan de stoel¬leuning had gehangen, maar merkt tot haar schrik dat haar handtas weg is. Die zwarte was dus een dief… Ze kijkt of ze hem nog kan vinden tussen de mensen, maar ziet dan opeens iets waarvan ze nog veel meer schrikt. Twee tafeltjes verderop, aan precies hetzelfde raam als waar ze nu zit, hangt haar handtas aan een stoel. Op het tafeltje ervoor staat een kom met soep, die niet meer dampt...
(Uit : Warme woorden, Averbode, 2002)

 POLITIQUE INTERNATIONALE ET DROITS DE L’HOMME

’Bombardementen op Libië immoreel’

TRIPOLI - ‘Het is mijn plicht te zeggen dat de bombardementen op Libië immoreel zijn’. Dat heeft Mgr.Giovannio Innocenzo Martinelli, apostolisch vicaris van Tripoli, vrijdag aan het Vaticaanse persagentschap Fides verklaard.

‘Ik ben verrast door de verklaringen dat ik me enkel met spirituele aangelegenheden mag inlaten en dat de VN de bombardementen heeft toegestaan. Dit betekent nog niet dat de VN, de Nato of de Europese Unie de morele autoriteit hebben om te beslissen tot bombarderen over te gaan’, aldus de prelaat. ‘Ik wil beslist niet interfereren met de politieke actie van wie dan ook maar het is mijn plicht te stellen dat de bombardementen immoreel zijn’, zegt Mgr. Martinelli.

‘Bombarderen is steeds een immorele daad. Ik respecteer de VN en de Nato maar ik kan niet anders dan herhalen dat de oorlog immoreel is. Indien er ergens schendingen van de mensenrechten zijn, mag ik niet dezelfde methodes gebruiken om die te doen ophouden. Als christen moet ik mijn toevlucht nemen tot vreedzame methodes. Op de eerste plaats moet ik de dialoog aangaan’, zegt de apostolische vicaris. ‘De methode om problemen op te lossen bestaat niet in oorlog voeren of in het opleggen van embargo’s maar in de diplomatieke dialoog’, besluit Mgr. Martinelli. RKnieuws.net 7 mei 2011

Ndlr. Paus Benedictus XVI heeft zondag 15 mei, een vredesoproep gericht tot de partijen die betrokken zijn bij het conflict in Libië. Hij riep op tot dialoog en onderhandelingen. De internationale organisaties moeten bijdragen tot een vreedzame oplossing van het conflict, aldus de paus.

License to kill ?

Ook zij die de moord op Osama bin Laden goedkeuren zullen niet ontkennen dat de Amerikaanse actie illegaal was, strijdig met het strafrecht en het volkenrecht. Nood breekt misschien wet, maar de buitengerechtelijke executie roept akelige vragen op.

Hoe slecht moet een mens zijn om ongestraft te worden vermoord ? Belangrijker nog, wie beslist daarover en op welke basis ? Waarom zouden andere landen en regimes, in de woorden van CIA-baas Leon Panette, geen full authority to kill kunnen geven om tegenstanders uit te schakelen ?

In de Rwandese regimekrant The New Times verscheen op 4 mei een artikel onder de titel "Osama bin Laden’s lesson for local terrorists’. Dat geeft stichtende lectuur over de interpretatie die door brutale dictaturen wordt gegeven aan de operatie in Abbottabad. Ik citeer letterlijk : ’In Rwanda we have our own criminals and terrorists sheltering in foreign countries. What has happened to Osama bin Laden should serve as notice to them that they cannot hide forever. Justice, in whatever form, will catch up with them’ (cursivering door de auteur).

Het artikel geeft dan een lijst met de namen van een aantal politieke opposanten die voor het gemak ’terroristen’ worden genoemd. Die opposanten zullen ’soon find out that the jungles of foreign countries and villas in upmarket areas of foreign capitals are not very safe. They can run and hide, but will run out of options and then their actions will catch up with them’.

Het Rwandese regime heeft in het verleden al politieke tegenstanders vermoord in het buitenland, maar vindt nu blijkbaar dat het het recht heeft om dit te doen. Het volstaat in zijn ogen een opposant te bestempelen als terrorist om een authority to kill uit te vaardigen.

Omdat ik met Midden-Afrika bezig ben zie ik hoe de affaire-Osama wordt geïnterpreteerd in Rwanda, maar ik heb er geen twijfel over dat er nog plaatsen zijn elders in Afrika en de wereld waar net zo wordt geredeneerd : als de Amerikanen dat mogen, waarom wij niet ? De vraag is niet eens onterecht.

Dat de wereld na de uitschakeling van Osama bin Laden een veiligere plaats is, zeker voor opposanten van genadeloze regimes, is allesbehalve zeker.

Filip Reyntjens (docent recht en politiek in het Instituut voor
Ontwikkelingsbeleid en –beheer van de Universiteit Antwerpen)
 

 LE VATICAN FAIT SON ENTRÉE DANS LE RAPPORT D’AMNESTY

Le Vatican a manqué à ses obligations internationales vis-à-vis de la protection de l’enfance, dans les affaires d’abus sexuels sur des mineurs commis par des prêtres, estime le rapport annuel d’Amnesty International publié vendredi 13 mai et qui a consacré pour la première fois un chapitre spécifique au Vatican, selon une porte-parole. L’ONG mentionne les « preuves croissantes d’abus sexuels concernant des enfants commis par des membres du clergé ces dernières décennies et l’incapacité persistante de l’Eglise catholique à faire face à ces crimes de manière appropriée ». L’Eglise a renforcé la loi canonique sur le sujet, mais cette dernière « ne comporte pas d’obligation pour les autorités ecclésiastiques d’informer les autorités civiles en vue d’une enquête criminelle », observe l’ONG [1]. « Le secret est obligatoire pendant la procédure » relève-t-elle en outre. (AFP, in La Libre Belgique du 14-15 mai 2011)


Compilateur/compositeur responsable : Jef Vleugels, rue Charles Degroux 118 – B-1040 Bruxelles

[1Ndlr. Au moment où ce rapport fut rédigé, Amnesty ne connaissait pas encore la Lettre circulaire de la Congrégation pour la Doctrine de la Foi « pour aider les Conférences épiscopales à établir des Directives pour le traitement des cas d’abus sexuel commis par des clercs à l’égard de mineurs », publié le 3 mai 2011.


Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 705 / 965545

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License