missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Streek nieuws

Gouden Jubileumfeest

Uit Oostkamp Sint Jozefsdreef. (Brugge).
woensdag 15 juni 2011 door Webmaster

[marron]Het "Gouden Jubileumfeest " van Zuster Jeanne Boonen werd gevierd op 3de maart in haar communiteit samen met haar Familie.

We laten haar aan het woord:[/marron]

Sinds 50 jaar missionaris


 
Vijftig jaar is een lange tijd, meer dan een half mensenleven. Bijna al die jaren ben ik werkzaam geweest in Tanzania. Een begin gemaakt met de tijd van de onafhankelijkheid van dit land. Graag ging ik ernaar toe, niet omdat ik dacht dat ik vele speciale gaven had, maar omdat ik mezelf wou geven in dienstbaarheid aan de mensen waar ik gezonden werd. Zo eenvoudig was het, maar ook alomvattend en zo diep. Met de jaren zou die dienstbaarheid en gehecht zijn aan de mensen, steeds dieper worden. Het heeft mijn hart vervuld. Ook dank aan mijn ouders en familie die mij dergelijke grote steun waren tot op vandaag ben ik er ook steeds welkom. Om de missiegroep uit Achel niet te vergeten zeg ik hen dank, zij die me telkens aanmoedigden om mijn enthousiasme te bewaren. Deze grondhouding van dienstvaardigheid heb ik kunnen waar maken in de verschillende taken die me werden toevertrouwd.

Dikwijls werd ik belast met de taak een [bleu]TE HUIS[/bleu] te maken voor mijn medezusters.

Vrouwen bevrijden en meer mens maken, in de catechese schoof en de parochies waar ik werkzaam was.

Moeders van gehandicapte kinderen vertellen dat God van hun kind houdt. Al deze gedachten kwamen uit mijn hart want ik had gehoord dat Hij het ook tegen mij zei.

In mijn pastoraal ging ik naar de kleine mens zij zijn zonder stem en stond naast hen om hun rechten te bekomen, zij werden zo dikwijls vergeten en misbruikt.

Opkomen voor de rechten van de vrouwen, die zo dikwijls niet beschouwd werden als volwaardige partners in het huwelijk. Opkomen voor hen was in mij sterk en spontaan een natuurlijke reactie een tweede natuur geworden.

In een missionaris leven zijn ook heel wat uitzuiveringen mee gemoeid. In die 50 jaar heb ik daar veel ondervonden.

Onderwijs, gezondheidszorg waren vrij, maar het bereikte niet iedereen. Ik heb er tijden gekend van grote tekorten, er was weinig te koop, we hadden soms wel echte ontbering, we deelden in de armoede van de mensen.

Er waren ook uitzuiveringen van een andere aard. Als blanke, moesten we leren uit de schijnwerpers te stappen en het niet meer voor het zeggen te hebben. In het dagelijkse is dit niet zo gemakkelijk.

Samenleven in een groep van verschillende nationaliteiten heeft zijn mooie, verrijkende kanten, maar er zijn ook moeilijkheden. Dit brengt menselijke rijpheid tot stand in het leven. Het is Gods trouw aan mij, die ik op deze dag wil vieren, zeer dankbaar ben ik erom en zolang ik zijn trouw beantwoord zal ik kunnen zeggen : [bleu]Ja, ik ben gelukkig[/bleu].

Jeanne Boonen
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 282 / 1068014

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License