missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Guy Weemaes

dimanche 12 juin 2011 par J.V.
BMP - 146.7 ko
Op donderdag 9 juni 2011, in de late namiddag, is
 
 
Pater Guy Weemaes


 
stilletjes ingeslapen.

  In oktober 2010 was men met chemotherapie begonnen, zijn lichaam reageerde goed en Guy was vol hoop. Na zijn terugkeer uit het revalidatiecentrum te Nieuwpoort aan de zee, eind april van dit jaar, ontdekte men uitzaaiingen en de dokters verklaarden dat zij niets meer konden doen voor zijn genezing. Guy had een hele tijd nodig om dat nieuws te verwerken.

Veertien dagen geleden heeft hij dan sereen en vredig het sacrament der zieken ontvangen uit de handen van onze confrater Paul De Buck, aalmoezenier van O.L.V. Middelares te Deurne, omringd door familie en confraters. Zij bleven hem nabij tot het einde.

Guy werd geboren op 26 juni 1938 te Brasschaat in de provincie Antwerpen, in een gewone arbeidersfamilie ; hij was de vierde van vijf kinderen. Hij volgde de Grieks-Latijnse humaniora op het Klein seminarie van Hoogstraten. In september 1958 trad hij binnen bij de Witte Paters te Boechout. Volgden dan het noviciaat te Varsenare en de theologie te Heverlee. Hij was er "vader", aalmoezenier van een Chiro-groep en de meest efficiënte kalenderverkoper van het scholasticaat. Hij legde zijn eed af op 28 juni 1964 en werd priester gewijd op 26 juni 1965.

Zijn voorstellen voor een benoeming formuleerde hij toen als volgt : "Ik verkies een streek waar nog geen echte christenheid bestaat. Een werk waar men de vruchten niet van ziet schrikt me niet af : midden de fetisjisten of bij de moslims bij voorbeeld." En hij verwijst dan expliciet naar Mali en Opper-Volta. Na de pastorale bijscholing te Mours, nabij Parijs, kon Guy in december 1965 vertrekken naar het toenmalige Opper-Volta.

Op 10 januari 1966 komt hij toe op zijn eerste post : Bomborokuy in het bisdom Nouna. In juli 1968 wordt hij onderpastoor in Nouna zelf. In 1969 komt hij vervroegd op verlof om gezondheidsredenen. In juni 1973 wordt hij verantwoordelijke van de prokuur te Nouna. Na zijn verlof en de sessie-retraite te Jeruzalem in 1979, wordt Guy in september van dat jaar pastoor benoemd te Dedougou. In 1980 kiezen de confraters hem als lid van de regionale raad. In november 1986 keert Guy terug naar Bomborokuy, eerst als onderpastoor en vanaf oktober 1989 als pastoor. In mei 1993 vinden we hem voor enkele maanden in Solenso (ook in het bisdom Nouna). Hij blijft pastoor en gemeenschapsverantwoordelijke te Bomborokuy tot in oktober 1999. Hij neemt dan een sabbatjaar in België.

Begin september 2000 is Guy terug in Burkina. Guy had vaak teveel van zijn krachten gevraagd, het werk had altijd voorrang op zijn gezondheid. Een regionaal had ooit over Guy geschreven : "Om pater Guy Weemaes tegen te houden moet men hem uit zijn milieu weghalen." Omdat het brousse-werk teveel van hem vroeg, wordt Guy in de hoofdstad Ouagadougou benoemd, in het onthaalhuis, waarvan hij verantwoordelijke wordt. De vlieghaven, de luchtvaartcompagnies, de ambassades en hun visa-bureaus hebben weldra geen geheimen meer voor hem. Guy onthaalde zijn confraters en onze kandidaten van de nabij gelegen Eerste cyclus met zijn gewone en directe hartelijkheid. "Zijn glimlach is zijn grootste kwaliteit" schreef iemand over hem.

In 2009 wordt Guy, op aanvraag van de Belgische sector, in België benoemd, waar men een econoom zoekt voor ons Onthaalhuis in de Linthoutstraat. Als hij goed en wel gelanceerd is, slaat de ziekte toe. Met het gekende gevolg.

Gedurende de vormingsjaren, gekenmerkt door jaarlijkse evaluaties, sprongen enkele kenmerken van Guy in het oog. Men beschrijft hem door al die jaren heen als een stille werker, die verzorgd werk aflevert. Geen intellectueel, maar zeer praktisch aangelegd. Een goed organisator, maar geen leidersfiguur. Timide en eerder teruggetrokken. Aangenaam in omgang, dienstbaar, humoristisch. Zo was ook zijn werk in Afrika : degelijk en duurzaam maar onopvallend, zonder fanfare, met oog voor details en voor de concrete noden van de mensen, eenvoudig en zonder schrik zijn handen vuil te maken, genereus en alles met een glimlach, nooit verlegen om een kwinkslag. Dat beeld van Guy blijft ons bij, voor altijd.

  De eucharistieviering zal plaats hebben in de parochiekerk Sint Antonius te Brasschaat (Bredabaan 381 – 2930 Brasschaat) op zaterdag 18 juni 2011 om 10.30 uur, gevolgd door de teraardebestelling op onze begraafplaats te Varsenare.  

Concelebranten brengen albe en paarse stola mee. Koffietafel in de zaal Middelheim (in de straat achter de kerk). Gelieve pater econoom van de Keizerstraat te verwittigen.

 
Jef Vleugels
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 1122 / 1149126

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License