missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Walter Oyaert

mercredi 26 décembre 2007 par J.V.
Gisterenmorgen, 25/12/2007, op Kerstdag zelf, vernamen wij dat onze confrater

Walter Oyaertom 9 u 20 overleden was.

Op 20 oktober kwam hij ziek te Brussel toe vanuit Burkina Faso, begeleid door een geneesheer. Opgenomen in Sint-Jan te Brugge, ontdekte men achtereenvolgens ontstekingen op de lever, onvoldoende nierwerking, water op de longen, maagzweren, ontsteking van de alvleesklier, bloedklonters in de longen…

Het hield niet op en verschillende operaties mochten niet baten. Het grootste deel van die tijd werd hij in een artificiële coma gehouden en spreken heeft hij niet meer kunnen doen.

Eind november had hij een korte opflakkering gekend, herkende hij mensen en begreep hij wat men hem zei. Iedere dag was zijn familie op bezoek geweest, iedere dag waren een of meerdere confraters van Varsenare naar hem toegegaan.

Walter werd geboren te Gijverinkhove in West-Vlaanderen, op 5 juli 1935, in een landbouwersfamilie. Hij volgde Grieks-Latijnse humaniora in het bisschoppelijk college te Veurne. In september 1955 trad hij binnen te Boechout, deed zijn noviciaat in Varsenare en zijn theologie in Heverlee, waar hij op 29 juni 1962 priester werd gewijd.

Na drie maanden vorming in Mours, vertrok hij op 12 december 1962 naar het toenmalige Opper-Volta, waar hij benoemd was voor het bisdom Koupela. Na zes maanden taalstudie in Guilongou, werd hij medepastoor in Zorgo. Na zijn verlof werd hij in september 1967 medepastoor in Zabre en in 1969 ging hij terug naar Zorgo. Pastoor benoemd in juli 1970, zal hij in Zorgo blijven tot 1980. Ondertussen leerde hij een nieuwe taal, werd raadgever (en vertrouwensman) van de bisschop, Mgr.Yougbaré, en maakte hij deel uit van de regionale raad. Hij had het vertrouwen van de confraters en van de inlandse priesters, die hij vaak bezocht. Hij financierde en bouwde een groot deel van de administratieve parochiegebouwen en een nieuw woonhuis voor de paters.

Van 1980 tot 1993 is Walter pastoor te Zabre. De bisschop hoopte dat pater Oyaert ook deze parochie op het goede spoor zou kunnen zetten, zoals hij in Zorgo had gedaan. Ook hier slaagt hij er in van zijn confraters, de catechisten en de zusters een equipe te maken in dienst van de evangelisatie. Ook in Zabre vernieuwt hij de oude gebouwen.

In augustus 1993 vraagt de bisschop hem een nieuwe parochie te stichten in Meguet. Ook hier plantte hij een bloeiende wijngaard, combineerde op een evenwichtige manier pastoraal en ontwikkelingshulp, dit laatste gesteund door, onder anderen, de "Vriendenkring Pater Oyaert". Voor zijn jarenlange belangloze inzet kreeg hij op de nationale feestdag (11 december 2006) de hoge decoratie "La médaille d’honneur des collectivités locales". Zijn broers Roger en André en vrienden uit Gijverinkhove waren er bij.

In Walter verliezen we een groot en bescheiden missionaris. Groot en bescheiden als Kerstmis. Bidden we vooral voor zijn familie, voor wie dit afscheid veel te vroeg gekomen is.

De uitvaart zal plaats vinden op woensdag 2 januari 2008, om 10 u in de Sint Petruskerk te Gijverinkhove. Naar plaatselijke gewoonte volgt na de mis een maaltijd, waarvoor u zonder mankeren pater econoom van Varsenare moet verwittigen ten laatste tegen zaterdagavond, 29 dezer. De teraardebestelling heeft plaats op ons kerkhof te Varsenare.

Jef Vleugels, prov.secr.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 899 / 1059574

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License