missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Uganda

Een niet ontplofte mortierobus
als klok in een school van Oeganda

Band 3-2011
donderdag 29 september 2011 door Webmaster

[bleu marine]Heel onlangs hebben de militanten van een “antimijnen” NGO, die werkzaam zijn in Oeganda, gesproken van hun ontzetting toen zij een niet ontplofte bom vonden die gebruikt werd als klok in de school van Kasese in Oeganda.

De leerkrachten sloegen met een steen op die grote mortierobus om de kinderen naar de school te roepen en zo de aanvang van de lessen aan te duiden.[/bleu marine]

“Wat een schok voor ons te ontdekken dat dit metalen voorwerp, waarop de schoolmeester klopte, in werkelijkheid een krachtig explosief was…” verklaarde Wilson Bwambale, de coördinator van het antimijnennetwerk van de Ruwenzori.

“De kop ervan was nog actief, wat betekent dat, als men er met een grotere kracht op geklopt had, dat oorlogsmateriaal had kunnen ontploffen en zo meteen onberekenbare verliezen van jonge levens in de omtrek had kunnen veroorzaken”.

“We hebben die levensgevaarlijke klok dadelijk weggenomen van de plaats waar zij opgehangen werd en we hebben haar op een veilige plaats gebracht, in afwachting dat militairen van de veiligheidsdienst haar zouden doen ontploffen.”


Dat was al de tweede bom die in zes maanden tijd gevonden werd in een Oegandese school.

Korte tijd geleden hadden leerkrachten van een andere schoolinstelling leerlingen ontdekt die aan ’t spelen waren met een gelijkaardige bom. Ze hadden dat gevaarlijke speeltuig afgenomen en hadden dit eenvoudig weggelegd in een hoek van hun bureel!?!

Dit gebied van Oeganda werd geteisterd door een uitgebreide burgeroorlog. Er hadden verschillende gevechten plaats in die streek tussen 1996 en 2002. Heel dit district is nog doorzaaid met ontelbare doodsinstrumenten van allerlei aard.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 225 / 1023306

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Uganda   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License