missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de ONTMOETING van Assisi (27 oktober 2011)

De geest van Assisi beleven

maandag 24 oktober 2011 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

De “geest van Assisi” weer oproepen lijkt meer noodzakelijk dan ooit.

“De werkelijkheid, is ook dat er mensen zijn die de noodzaak van de dialoog tussen de godsdiensten niet inzien en integendeel de nadruk leggen op de risico’s van zich geleidelijk te laten overheersen. Nochtans, de muren van de vrees hebben nooit iets opgebouwd…”
(P. Henri de La Hougue).

- Een klimaat van vrees voor het religieuze fundamentalisme.Soms zegt men me: kijk waartoe uw dialoog leidt! Mijn antwoord is eenvoudig: de recente gebeurtenissen tonen hoe zwak de dialoog nog altijd is en deze moet uitgediept worden…

(Kardinaal Tauran, in ‘La Croix’ van 19.01.11)..

- De dialoog blijft op de eerste plaats een relatie in het hart van elke menselijk bestaan.
Een relatie van mens tot mens nog vooraleer een dialoog te zijn van een gelovige met een andere gelovige. En nog minder van “het christendom” met de “’andere godsdiensten”.
In zijn ontmoeting met gelovigen van andere godsdiensten, bouwt de christen op de eerste plaats een onberekende, open en beschikbare relatie op met de andere . Deze voedt zich door de hartelijke gastvrijheid, gedeelde maaltijden en uitwisselingen. “Het belangrijkste bestaat erin de vriendschap tussen de gemeenschappen te doen groeien” (M-Th. B.)

  • Vooral, niet trachten te overtuigen ! De gelovigen komen niet om “samen te bidden”, maar om “samen te zijn en om te bidden”. Een belangrijke schakering die het respect uitdrukt van elkeen voor elke gelovige.
  • Nederigheid, maar ook stoutmoedigheid !De Heilige Geest is werkzaam in elke mens. Maar de stoutmoedigheid en de nederigheid moeten altijd samengaan. Met de stoutmoedigheid alleen, loopt men het risico de andere te verpletteren, met de nederigheid alleen, loopt men het risico helemaal niets te doen.(Dennis Gira).
  • Wij moeten ons eveneens openstellen voor een betere kennis van de andere, door rustig de tijd te nemen de godsdiensten te kennen die verschillen van de onze, om niet stil te blijven staan bij clichés door onze eigen leesrooster te projecteren op de andere religieuze tradities.

Die wederzijdse verrijking in het respect voor elkaar is mogelijk indien elk in het reine staat met zichzelf en zijn eigen cultuur, met de fundamenten van zijn geloof, nog vóór een openheid voor het verschil.

In Assisi, gaan de spirituele gezagsdragers van de hele wereld wellicht die kracht van vrede weer oproepen die bestaat in de eerbiedvolle relaties tussen de godsdiensten.
Deze kracht van de “geest van Assisi” waartoe elke christen opgeroepen wordt om daaraan concrete gestalte te geven. In naam van een geloof waarbij de relatie met de andere – geheimvol en verschillend – zijn relatie met God voedt en interpelleert.

(volgens Anne Ricou, in PANORAMA, oktober 2011)


G.Verbist, mafr.
 

Aanbevolen boek in dit verband:

  • “Wegen tot ontmoeting – interreligieus” Toon van Bijnen – Halewijn – 80 p.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 114 / 772991

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License