missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerije

Kabylië heeft Pater Charles Deckers niet vergeten

LIBERTE (Algerije, 28 december 2011)
donderdag 29 december 2011 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[vert]Herdenking van de moord op vier Witte Paters te Tizi Ouzou[/vert]

De gedachtenis aan de vier Witte Paters, die door de islamisten vermoord werden de 27ste december 1994 in hun kapel te Tizi Ouzou, werd gisteren weer opgenomen in een sfeer die getekend werd door zo’n ontroerende getuigenissen door hun vroegere vrienden die zich al hun goedheid, hun weldadigheid en hun verdraagzaamheid herinneren. Het was in aanwezigheid van de ambassadeur van Frankrijk, Xavier Bertrand Driencourt, de ambassadrice van Duitsland, Jutta Wolke, en de aartsbisschop van Algiers, Monseigneur Ghaleb Bader, dat de gedachtenis-ceremonie van eerbetoon heeft plaats gevonden aan Charles Deckers en zijn confraters, Jean Chevillard, Alain Dieulangard en Christian Chessel.

Zij waren geen slachtoffers van de nationale tragedie. Zij waren slachtoffers van de behoudsgezinde terreur”, zei over hen Omar Chaou, die naast vele anderen, zijn getuigenis uitbracht over zijn vroegere vriend, eigenlijk de vroegere vriend van iedereen, [bleu marine]Charles Deckers[/bleu marine]. De woorden van Omar Chaou, de man die Charles Deckers heeft kunnen overtuigen om Algiers te verlaten, een stad die toen in vuur en vlam stond, om terug te keren naar Tizi Ouzou, klonken als een terugdraaien van de klok, of als een op punt stellen voor degenen die het zouden vergeten.

Zijn vrienden zegden van hem dat hij uit Antwerpen, in België, was gekomen, in de loop van het jaar 1955 om zich de rest van zijn leven toe te wijden om de Algerijnen te helpen in zover zelfs dan men hem pater Arezki noemde. Hij heeft actief bijgedragen aan de Revolutie. Hij heeft een vereniging van hulp en solidariteit opgericht, hij gaf les in het vormingscentrum, en bij de onafhankelijkheid, nam hij de Algerijnse nationaliteit aan, zegden ze over hem. Zij die hem gekend hebben, waaronder M. Guechtouli, hebben opgeroepen tot een colloquium over Charles Deckers te Tizi Ouzou.

Na de getuigenissen over die vier vermoorde religieuzen midden in de dag van 27 december 1994 in de binnenplaats van hun kapel te Tizi Ouzou door een groep gewapende islamisten, werd een ceremonie van bezinning georganiseerd in de voormiddag op het christelijk kerkhof van de stad. Een herdenkingsplaat werd aangebracht tot hun gedachtenis en dit in aanwezigheid van een grote menigte.

 

Zie ook in EL WATAN (in het frans)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 683 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License