missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Nonkel Pater

Nieuw op Canvas
zaterdag 21 januari 2012 door Webmaster

[marron]Documentaire reeks met verhalen van missionarissen in de Congo.

Tussen 1950 en 1960 waren er meer dan tweeduizend missionarissen actief in Congo: Scheutisten, Jezuïeten, Oblaten, Witte paters, enz.
Vandaag kijken ze voor een laatste keer achterom in het nieuwe programma "Nonkel Pater" op Canvas.
[/marron]


- [vert]Nonkel pater – Nieuw vanaf dinsdag 14 februari 2012 om 20.40 op Canvas[/vert]

In de jaren zestig had wel iedere Vlaamse familie zijn ‘nonkel pater’: baardige mannen die met straffe verhalen menig huiskamer, schoollokaal of parochiezaal muisstil kregen. Ze vertelden over het leven in de ‘missies’, bezield door het ideaal om de blijde boodschap te verkondigen. De meesten van hen deden dat in Congo. Vandaag schuifelen deze krasse tachtigers rond in kloosters en tehuizen, en kijken ze voor een laatste keer achterom. Ze putten uit een schier oneindig arsenaal van ontroerende, grappige en meeslepende anekdotes, en op die manier schetsen de laatste overlevende missionarissen de grote geschiedenis van ‘nonkel pater’ in Congo.

- [vert]Nonkel pater – De paters[/vert]

In elke aflevering komen een aantal missionarissen aan het woord: 16 in totaal, allemaal tussen 78 en 91 jaar oud.

De meesten van hen zijn Scheutisten (12)
Daarnaast zijn er ook nog enkele missionarissen van andere ordes :

 • 1 is Jezuiet
 • 2 zijn Oblaten
 • en 1 is onze confrater, Edgard Declercq (87 jaar – Witte Pater).


Edgard is geboren in Roeselare in 1924 in een heel christelijk gezin, priester worden lag in de lijn van de verwachtingen. Wat wil je ook, met twee zussen in de missies. In 1943, tijdens wereldoorlog I, treedt Edgard in bij de Witte Paters. En hij is niet alleen, 49 Vlaamse jongens doen dat samen met hem. Bij de Scheutisten zijn ze dat jaar zelfs met 90. In 1958 vertrekt Edgard naar Congo, hij vindt er een land dat op het punt staat om onafhankelijk te worden. Hij wordt er reispater en bezoekt de verschillende kleine christelijke gemeenschappen in een omtrek van 100 km rond Kasongo. De Blijde Boodschap brengen is zijn droom, en hij doet dat met hart en ziel. Maar het land en zijn mensen zijn onrustig, opstanden en rellen volgen elkaar op. Edgard kijkt een aantal keren de dood in de ogen, en moet zes keer het land ontvluchten. Maar telkens komt hij terug, uit liefde voor zijn mensen. In 1999 keert pater Edgard definitief naar ons land terug. Hij woont nu in het klooster in Varsenare.

- [vert]Nonkel pater – Programma[/vert]

 • [bleu marine]Aflevering 1 - Naar Congo! - dinsdag 14 februari 2012[/bleu marine]

  In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw voelen heel wat Vlaamse jongens zich geroepen om rnissionaris te worden. Velen vertrekken naar Belgisch Congo, nemen afscheid van vrienden en familie, vaak voor 10 jaar. Onwetend maar nieuwsgierig zetten zij voet aan wal in zwart Afrika. Voor de Congolezen worden ze sango, priester en chef. Voor de achterblijvers zijn ze een ver familielid, gekend van brieven en wilde verhalen: Nonkel Pater.
 • [bleu marine]Aflevering 2 - Een nieuwe wereld - dinsdag 21 februari[/bleu marine]

  De jonge en onervaren paters raken bij hun aankomst in de Missie in Congo overdonderd: het is er heet, de mensen zijn zwart en spreken andere talen, en op hun bord schept men rare gerechten. Maar Nonkel Pater past zich met open oog en oor aan. Niet evident, als je wordt belaagd door vervelende kleine beestjes en gevaarlijke grote dieren...
 • [bleu marine]Aflevering 3 - De Missie - dinsdag 28 februari[/bleu marine]

  Nonkel Pater is een pionier. Op vele plaatsen is er niks, staan alleen wat hutjes bij elkaar. En ook al is hij er niet voor opgeleid, toch bouwt hij met onverzettelijke moed kerken en scholen. Vlaanderen lijkt verder dan ooit. De brieven worden schaarser, blije en droeve tijdingen uit het vaderland komen maar met mondjesmaat aan. Heimwee laat zich voelen...
 • [bleu marine]Aflevering 4 - De reispater - dinsdag 6 maart[/bleu marine]

  Tot in de verste uithoeken van Congo moet het ware geloof worden gebracht.

  Het is de ’reispater’ die er te voet op uit trekt met dragers en koffers, dwars door de wildernis.

  Hij komt bij primitieve stammen, leert er hun gebruiken kennen. En wordt ook hun Nonkel Pater, de man met de baard die in de brousse films vertoont en met z’n jeep zieken vervoert ....
 • [bleu marine]Aflevering 5 - De blijde boodschap - dinsdag 13 maart[/bleu marine]

  De blijde boodschap verkondigen: daarvoor zijn de paters van zo ver gekomen, hebben ze hun thuis verlaten. ledereen moet gered worden: zwarten worden gedoopt aan de lopende band, missen worden opgedragen en alle zonden vroom gebiecht.

  Maar de nieuwe gelovigen blijven vaak volharden in hun oude gebruiken, en Nonkel Pater begint zich vragen te stellen. Is hij wel goed bezig? Heeft Rome het wel bij het rechte eind?
 • [bleu marine]Aflevering 6 - Een vreemde cultuur - dinsdag 20 maart[/bleu marine]

  Het was een vreemde wereld, Congo. Een wereld van rare gewoontes en gebruiken, duister en hard. Met rituele initiatie en kannibalisme, tovenarij en fetisjisme.

  Nonkel Pater was er getuige van, en werd ingewijd in de geheimen van de stam.

  Een blanke man diep verdronken in de zwarte cultuur, door de Congolezen beschouwd als één van hen, blanc par erreur..
 • [bleu marine]Aflevering 7 - Indépendance - dinsdag 27 maart[/bleu marine]

  Ze hing al een tijdje in de lucht, de zo begeerlijke Onafhankelijkheid. Vlugger dan verwacht, en Nonkel Pater zit op de eerste rij. Plots zijn er zwarte bazen, wordt het land niet meer door Belgen bestuurd. De paters hebben vertrouwen in hun Congolese medebroeders, maar opstanden en stammentwisten maken een einde aan de veiligheid. Nonkel Pater staat plots oog in oog met de dood...
 • [bleu marine]Aflevering 8 - De terugkeer - dinsdag 3 april[/bleu marine]

  Ze hadden zich het onafhankelijke Congo ongetwijfeld anders voorgesteld. Presidenten komen en gaan, Congo wordt Zaïre en dan weer Congo. Het paradijs verkruimelt tot armoede, maar met de moed der wanhoop blijft Nonkel Pater volharden en overleven. Wanneer hij uiteindelijk terugkeert naar een ander Vlaanderen, vraagt hij zich af of het allemaal wel de moeite waard is geweest...

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1524 / 1059026

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License