missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Getuigenis

Herdenkingsdag

donderdag 16 februari 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[vert]Zeventiende verjaardag van de moord op de Paters Christian Chessel, Jean Chevillard, Charles Deckers en Alain Dieulangard[/vert]

Op 27 december 2011, hebben de vrienden en oud-leerlingen van de Witte Paters van Tizi Ouzou de zeventiende verjaardag herdacht van het verdwijnen van de vier vermoorde Paters. De ceremonie werd voorgegaan door de aartsbisschop van A1lgiers, Mgr. Bader. Waren eveneens aanwezig Mevrouw de ambassadrice van Duitsland en Mijnheer de ambassadeur van Frankrijk in Algerije. De Witte Zusters die Kabylië goed gekend hebben, hadden eveneens de verplaatsing gedaan.

Mgr. Bader en Pater Mariusz
De dag begon met de ontvangst van de afvaardigingen die uit Algiers gekomen waren. De Dankzeggingsmis voor het leven dat onze confraters gegeven hebben in dit deel van Algerije was een sterk moment in de viering. Deze werd gevolgd door een bezoek aan het “Frans” kerkhof van Tizi Ouzou, waar drie van de vier vermoorde Paters begraven werden. Bij deze gelegenheid werd een gedenkplaat aangebracht gewijd aan de gedachtenis van Pater Charles Deckers [1] en zijn gezellen, aan de ingang van het kerkhof.
De dag van huldebetoon is dan verder verlopen in de bibliotheek Le Figuier (de Vijgenboom), geleid door de Witte Paters, waar getuigenissen werden gebracht door mensen die deze Paters gekend en bemind hebben. Ook al waren deze doordrongen van enige nostalgie, toch toonden deze getuigenissen vooral hoezeer deze Paters een heel gebied hebben getekend door hun aanwezigheid en de gave van zichzelf.
Mgr. Bader en de vrienden van de WP bij de inhuldiging van de gedenkplaat
De huidige gemeenschap van de WP van Tizi Ouzou
Vóór de broederlijke maaltijd waarbij alle deelnemers aanzaten, heeft Mgr. Bader, de aartsbisschop van Algiers, al degenen bedankt die de verplaatsing hadden gedaan en hij heeft de band gelegd tussen die verdwenen Paters, die aanvaard hebben hun leven te geven voor het volk, en de nieuwe generatie die thans in hetzelfde gebied aan het werk is. De verscheidenheid van de vergadering, jongeren en ouderen, vrouwen en mannen van verschillende standen, heeft duidelijk de gehechtheid getoond, zowel in het verleden als tegenwoordig, van de mensen aan de aanwezigheid van de Kerk in dit midden.
Guy SAWADOGO, PB
 

[1van Belgische afkomst, maar die de Algerijnse nationaliteit had genomen


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 216 / 1148180

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License