missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Vanuit Varsenare . . .
Dank u wel, Zuster Francesca

lundi 13 octobre 2008.

In een 19de - eeuws kasteeltje wonen 24 Witte Paters. Vroeger (tot in 1967) was het ons noviciaat. Zoals de meesten wel zullen weten , is het nu een huis voor missionarissen op rust. Na ettelijke jaren Afrika genieten ze van een welverdiende rust in een prachtige omgeving : ons eigen park, fietstochten in de Polders, Brugge Die Scone, en de kust … op een boogscheut afstand.

Wat minder mensen weten is, dat er gedurende jaren ook een groepje Witte Zusters op het kasteel woonde. Ze hadden hun intrek juist naast de zolder ! Zusters gaan nu eenmaal later op volledig pensioen dan paters. Ze bewezen allerhande diensten : verpleging, onthaal, naaiwerk en keukendienst wanneer nodig (en ook natuurlijk het goede voorbeeld geven aan de paters !)

Maar toen kwam het moment dat de Witte Zusters aan herstructurering gingen doen (misschien dat de nieuwe generatie paters ook zelfstandiger waren, wie weet ?). Eén zuster bleef trouw komen tijdens de weekends, om zorgen te verstrekken aan de paters die het nodig hadden. Tijdens de week hadden en hebben we een verpleegster gedurende enkele uren per dag. Het zusterskwartier werd heroverd door de paters ,die ondertussen het respectabele aantal van 24 hadden bereikt..

Die trouwe zuster was (en is) Francesca Van Betsbrugge die missionaris was geweest te Bukavu (hospitaal van Fomulac). Zij is een ervaren verpleegster die een tijd ook in het Sint- Janshospitaal te Brugge nachtdienst heeft gedaan. Francesca is net geen 25 jaar in Varsenare geweest.

Op 29 juli ll. hebben we afscheid van haar genomen. Wij, de Witte Paters, zijn haar heel dankbaar voor die vele jaren van edelmoedige en trouwe dienstbaarheid. Ze heeft heel wat paters begeleid tijdens hun laatste dagen. Ze was niet alleen verpleegster, maar stond ook in voor wat we soms glimlachend ‘de sarma’ noemden : het sorteren van kleren. Een deel ging naar Wereldmissiehulp en een deel naar ‘onze’ paters die soms uit Afrika terugkomen zonder aangepaste kledij voor ons Belgisch klimaat.
Francesca, geniet van de jaren die de Heer je nog zal schenken.
Marc De Wulf
in Band 3/2008

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 1149126

Suivre la vie du site fr    ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License