missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Homepagina > België > Dialoog > Dialoog

Dialoog

Ontmoeting met mensen met een andere cultuur en geloof, om ze met kennis en respect te benaderen

Artikels van deze rubriek


Vaticaan

“De theologie na Veritatis Gaudium in de Middellandse Zeecontext" (Dialoog)

Boodschap van patriarch Bartholomeus
zondag 7 juli 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
De evangelische gastvrijheid en de wederkerigheid Paus Franciscus ontvangt de patriarch Bartholomeus in de S. Nicolas basiliek, in Bari (Italië) 7/7/2018 De patriarch Bartolomeus beveelt de evangelische gastvrijheid aan, terwijl hij verlangt dat de ontvangst van de migrerende bevolkingen (...)


Paus Franciscus en de 3 oecumenismen (Dialoog)

vrijdag 14 juni 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Toen hij de Heilige Synode van de Bulgaarse orthodoxe Kerk ontmoette, heeft Paus Franciscus herinnerd aan “het oecumenisme van het bloed” dat de christelijke martelaren van elke belijdenis verenigt, en hij heeft als weg voorgesteld die meteen kan gevolgd worden het oecumenisme “van de arme” en dat “van de missie”.The Conversation

Bestaat er een Europese Islam ? (Dialoog)

ARCRE - Anaïd Lindemann, Universiteit van Lausanne
dinsdag 4 juni 2019 door D.F. (Vertaling), Marc Léonard, Mafr, Webmaster
Vele wetenschappers, meer bepaald in de sociale wetenschappen, hebben getracht te weten of het mogelijk is te spreken van een islam die typisch Europees is. De Duitse politicoloog Bassam Tibi, bijvoorbeeld, heeft reeds in 1995 het begrip “euro-islam” uitgevonden in het boek uitgegeven “Islams van (...)


Franciscus ontmoet sultan Al-Kamil in 1219 (Dialoog)

Nuntiuncula 712
zaterdag 1 juni 2019 door Webmaster
Een weerloze broeder op blote voeten komt vertellen over vrede. Hij heeft geen macht, geen geloofsbrieven. Hij zingt een lied over zon, vogels en het leven dat zo schoon is en veel te kort om oorlog te voeren. „Sultan”, horen wij hem zeggen, "Wij hebben allebei God opgesloten in onze (...)


Vaticaan

Christenen en moslims : de broederlijkheid bevorderen (Dialoog)

donderdag 16 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

“Christenen en moslims, de broederlijkheid bevorderen”: dat is het thema van de boodschap van de pontificale Raad voor de interreligieuze dialoog, gericht tot de moslims voor de Ramadan maand, ingehuldigd op 5 mei 2019.
(Tekst publiek gemaakt op 10 mei.)Islam

De voornaamste feestdagen in de islam (Dialoog)

De islamitische kalender
woensdag 15 mei 2019 door Webmaster
Dit zijn de volgende grote datums van de islamitische kalender : Nacht van het Lot Openbaring van de Koran 27 Ramadan 1440 zaterdag 1 juni 2019 Aid el Fitr Breken van de vasten 1 Chaoual 1440 woensdag 5 juni 2019 Aid el Adha Feest van Het Offer 10 Dou-l-Hidjja 1440 maandag 12 (...)


Vaticaan

« Er zijn meer christenen martelaren dan in de eerste eeuwen » (Dialoog)

Paus Franciscus
vrijdag 3 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

“De martelaren van alle tijden, door hun trouw aan Christus, zeggen ons dat de ongerechtigheid niet het laatste woord heeft: in de verrezen Heer kunnen we verder blijven hopen.” In de stappen van zijn voorgangers, heeft Paus Franciscus aan de waarheid van de hedendaagse martelaren herinnerd in een tweet gepubliceerd op woensdag 24 april.Vaticaan

« Niet bevreesd zijn voor het verschil maar voor het gemis aan broederlijkheid » (Dialoog)

Audiëntie 3 april 2019
donderdag 11 april 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Tijdens de algemene audiëntie gehouden op het Sint Pietersplein deze woensdag 3 april 2019, is de Paus teruggekomen op zijn recente apostolische reis naar Marokko, en meer bepaald op de belangrijkheid van de interreligieuze dialoog met de moslims.Interreligieuse Kalender

De Paasfeesten – Data en betekenis (Dialoog)

April 2019
maandag 1 april 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Zondag 14 Goede Week en Pasen (van 14 tot 21 april : Gregoriaanse kal. – Katholieken en Protestanten) Van Palmzondag (intrede in Jeruzalem) tot Pasen (verrijzenis van Jezus) met Witte Donderdag (laatste avondmaal), Goede Vrijdag (kruisiging) en Stille Zaterdag (stilte bij het graf). (...)


“Het goddelijke is van de orde van het werkwoord” (Dialoog)

Delphine Horvilleur : L’Appel Nr 416 April 2019
zondag 31 maart 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Het antisemitisme duikt weer op in talrijke uitspraken en daden. Delphine Horvilleur, een Franse rabbijn van de liberale joodse Beweging, denkt dat het onmogelijk is dit weg te werken. Men moet eerder wapens geven om zich ertegen te beveiligen. Zij ontwikkelt deze gedachte in een pertinent essay, “Réfléxions sur la question antisémite” (Overwegingen over de antisemitische kwestie), dat zij voorgesteld heeft aan de micro van Pascal Claude in de uitzending “Et Dieu dans tout çà” (En God in dat alles).Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 824468

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License